mostarac u iraku

Hadžiabdić: Želim odvesti Irak na Svjetsko prvenstvo

Sport / Nogomet | 11. 07. 2015. u 13:14 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džemal-Čorba Hadžiabdić (62), jedan od najboljih nogometaša Veleža svih vremena, koji je u 1976. godine, u anketi Politike Ekspres, bio izabran za najboljeg igrača Jugoslavije, postao je izbornik reprezentacije Iraka.

Za Velež je, od 1971. do 1980. godine, odigrao 217 službene utakmice i postigao tri gola. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je 20 puta. Nakon odlaska iz Veleža, igrao je za Swansea City (1980.-1983.), čiji je dres nosio 79 puta, postigavši jedan gol.

Po završetku blistave igračke karijere, pred sam rat postavljen je u stručni stožer Veleža. Nakon rata Hadžiabdić je vodio više ekipa u Kataru, Saudijskoj Arabiji i Emiratima.

“Među kandidatima za izbornika Iraka bilo je dosta trenerskih imena, a odlučujuću riječ za moj izbor imao je njihov najbolji igrač Radi, koga sam ja pet godina trenirao u Kataru. Radi je, čelnicima Saveza rekao da za to mjesto postoji samo jedan kandidat i da sam to baš ja. Čelnicima Saveza je rekao da sam ja poznat kao trener koji traži rad, red i disciplinu, pravi profesionalni odnos. Čuo sam se s njim, a već sam dobio četiri kasete sa nastupa Iraka na prvenstvu Azije. Očekujem da dobijem ugovor i avionsku kartu, i da se počnem pripremati za nimalo lak zadatak. Ipak, vjerujem u sebe, željan sam dokazivanja“, rekao je Hadžiabdić u razgovoru za portal Novasloboda.ba.

“Ovo je najveći trenutak u mojoj trenerskojh karijeri. Volio bih, poslije Vahida Halilhodžića i Safeta Sušića, biti treći trener iz BiH na Svjetskom prvenstvu. Zajedno s Irakom, u grupi su Tajland, Vijetnam, Indonezija, a ja ću na klupi debitirati protiv Tajvana. Vjerujem da ću do 3. runna i te prve utakmice uspjeti da se upoznam s igračima i da ih dobro pripremim za veliko iskušenje. Ono što me impresionira kod reprezentacije Iraka je njihov fanatični patriotizam. Igraju srcem, izgaraju svih 90 minuta“, dodao je Hadžiabdić za Novasloboda.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close