Ni kaubojskim lasom ga ne možeš ukrotiti

Haalandovi rekordi: Mladi Norvežanin baca pod noge legende Premier lige

Haaland je u svojoj 14. ligaškoj utakmici upisao dvadeseti pogodak. Kevin Phillips je u nezaboravnoj sezoni 1999./2000., također svojoj prvog premierligaškoj, zabio 30 golova. Do 20 je došao nakon 21 utakmice.
Sport / Nogomet | 29. 12. 2022. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: CBS Sports Golazo / Erling Braut Haaland

Erling Braut Haaland nije nastupio na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a s nastavkom sezone u Premier ligi kaže kako je iznimno motiviran i gladan nogometa.

Postigao je dva pogotka protiv Leedsa za pobjedu od 3:1, ali niti jedan pogodak nije slavio jer ih je postigao u svojem rodnom gradu, odnosno klubu za koji mu je otac igrao kad je Erling rođen.

Zato je nakon utakmice mogao proslaviti svoje novo postignuće. Ono koje na papiru izgleda vjerojatno impresivnije od svega što je upisao u posljednjih pet mjeseci, otkako nastupa za City.

Naime, on je u svojoj 14. ligaškoj utakmici upisao dvadeseti pogodak te je već sad sigurno kako će, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, biti uvjerljivo prvi strijelac lige.

Dvadeset golova u samo 14 utakmica zvuči više nego impresivno, a da je to uistinu tako, svjedoči nam podatak koji je javnosti prezentirala Premier liga na društvenim mrežama.

Objava se odnosi na podatke o tome koliko je najmanje utakmica trebalo igračima da u sezoni dođu do 20 pogodaka.

Dosad je najbrži po tom pitanju bio Kevin Phillips, koji je u nezaboravnoj sezoni 1999./2000., također svojoj prvog premierligaškoj, zabio 30 golova. Do 20 je došao nakon 21 utakmice.

Dakle, legendarnom napadaču Sunderlanda trebalo je čak sedam utakmica više, a rekord je držao gotovo pune 23 godine. Fernandu Torresu trebalo je 27, Alanu Sheareru 29, Sergiju Agueru 30, Thierryju Henryju 34, a Harryu Kaneu čak 40 utakmica u najvišem rangu engleskog nogometa.

Norvežanin će, naravno, nastaviti trpati kao na traci jer jednostavno trenutačno ne postoji način kako ga zaustaviti unutar ovog sustava igre kakav momčad Pepa Guardiole prezentira na terenu, a gdje će brojčanik stati, teško je prognozirati.

Nastavi li ovim tempom te odigra li sve utakmice do kraja, brojka bi bila 52. No, već i 40 bilo bi senzacionalno, a sve ide prema toj brojci.

Najviše pogodaka u jednoj sezoni Premier lige dosad su postigli Andy Cole 1993./1994. te Alan Shearer sezonu kasnije, koji su se zaustavili na 34 pogotka. Njihov rekord djeluje kao da će vrlo brzo biti srušen.

Kopirati
Drag cursor here to close