Presjek svih utakmica 24. kola Premier lige

VIDEO I Haaland oborio novi rekord, Tottenham preokretom do pobjede

Erling Haaland postigao je 51. pogodak u svom 50. startu za Manchester City u Premier ligi, što ga čini prvim igračem s tim učinkom u prvih 50 susreta u povijesti Premier lige.
Sport / Nogomet | 10. 02. 2024. u 19:08 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manchester City i Everton otvorili su 24. kolo engleske Premier lige. Teže od očekivanog slavili su 'Građani' rezultatom 2:0.

Oba pogotka postigao je Norvežanin Erling Haaland. Bila je ovo deseta uzastopna pobjeda Manchester Cityja u svim natjecanjima, te 33. utakmica koju nisu izgubili na Etihadu.

Pep Guardiola je u ovaj susret ušao s četiri promjene u odnosu na prošli vikend kada je City slavio protiv Brentforda. Ova odluka u jednu ruku i nije iznenadila, s obzirom na to da ih čeka 'zgusnuti' drugi mjesec, kada će Građani, uključujući i ovu utakmicu, u sljedećih 14 dana odigrati pet utakmica u svim natjecanjima.

Počelo je neočekivano mirno, makar kada je City u pitanju, prava popodnevna uspavanka. Everton se disciplinirano branio i igrao na kontre i polukontre, te prepustio domaćima potpunu inicijativu. No, igrači Cityja su u prvom poluvremenu izgledali neprepoznatljivo.

Imali su dominaciju u vidu posjeda lopte, ali je City cijelo prvo poluvrijeme odigrao bez upućenog udarca u okvir gola gostiju. Zgusnuta i kompaktna obrana Evertona nije dopuštala nikakvu priliku domaćima za laki pogodak.

U drugom poluvremenu, osobito ulaskom Kevina De Bruynea u 57. minuti, 'krvna' slika Cityja se mijenja. Postaju konkretniji i kreću u potpunu ofenzivu, što su naplatili u 70. minuti. Nakon jednog kornera, lopta se našla u gužvi kaznenog prostora, gdje 'fliper' obijanja lopte dolazi do Erlinga Haalanda, koji savršenom poluvolej završnicom šalje loptu iza leđa vratara Pickforda. Bio je ovo prvi pogodak Haalanda, u njegovom trećem nastupu za City nakon povratka od ozljede.

Video: Manchester City - Everton 

Na drugi pogodak čekali smo nekih 15 minuta. Everton se morao otvoriti, krenuli su ofenzivnije, a otvoreni prostor na sredini terena City oštro kažnjava. Uzeli su loptu na svojoj polovici, De Bruyne je poslao dugo dodavanje prema Haalandu, ovaj se sjurio s centra i nezaustavljivo izbio pred vratara Pickforda te savršenim udarcem po zemlji pogodio za, ispostavit će se, konačnih 2:0.

Zanimljiv je podatak da trener gostiju, Sean Dyche, još ne zna za pobjedu u trenerskoj karijeri protiv Pepa Guardiole. Ovo im je bio 18. međusobni susret, a španjolski strateg je na omjeru od 17 pobjeda i jednog remija protiv Dychea.

Erling Haaland postigao je 51. pogodak u svom 50. startu za Manchester City u Premier ligi, što ga čini prvim igračem s tim učinkom u prvih 50 susreta u povijesti Premier lige.

Liverpool slavio i vratio se na vrh Premier lige

Liverpool je na svom Anfieldu očekivano slavio protiv Burnleya rezultatom 3:1. Strijelci za momčad Jurgena Kloppa bili su Jota, Diaz i Nunez, dok je za goste jedini pogodak postigao Dara O'Shea.

Prvi pogodak gledamo u 30. minuti utakmice. Alexander-Arnold izvodi korner, pronalazi Dioga Jotu koji je najviši na skoku te dovodi Liverpool u vodstvo. Petnaest minuta kasnije gosti se iznenađujuće vraćaju u utakmicu. Kada su mislima već bili na poluvremenu, igrači Liverpoola neoprezno reagiraju nakon kornera u svom kaznenom prostoru, što koristi O'Shea koji glavom fenomenalno pogađa u rašlje.

Drugo poluvrijeme momčad Jurgena Kloppa djeluje sigurnije i ne dopuštaju nikakve prilike gostima. Odmah na startu drugog dijela, u 51. minuti Diaz vraća Liverpool u vodstvo, nakon centaršuta Elliota koji je na poluvremenu zamijenio Arnolda. Elliot je centrirao, a glavom efikasan bio kolumbijski krilni igrač.

Za konačnih 3:1 i potvrdu pobjede pobrinuo se Darwin Nunez, i to opet kao njegova dva suigrača, pogotkom glavom. Elliot je nakon kornera dobio loptu u kaznenom prostoru, umjesto za udarac odlučio se nabaciti na drugu stativu gdje spremno čeka Nunez i loptu posprema iza leđa vratara Trafforda.

Spursi preokretom do pobjede protiv Brightona

Momčad Tottenhama na domaćem je terenu slavila preokretom protiv Brightona rezultatom 2:1. Strijelci za domaće bili su Sarr u 61. i Johnson u 96. minuti, dok je jedini pogodak za goste postigao Gross iz jedanaesterca u 16. minuti.

Preokretom su Spursi prekinuli niz Brightona od 31 ligaške utakmice bez poraza kada su vodili na poluvremenu. Zadnji put izgubili su u travnju 2022. kada ih je svladao Southampton.

Jedini dio utakmice koji je pripao Brightonu bio je prvi dio prvog poluvremena, kada su i poveli. Na Welbecka je neoprezno startao Van De Ven, a Gross je precizno realizirao najstrožu kaznu. Do izjednačenja domaći su došli u 61. minuti kada Sarr koristi neopreznost obrane i vraća stvari na početak.

Ulaskom Sona Tottenham je još jače krenuo napadati, što im se isplatilo na samom kraju utakmice, u 96. minuti.

Dobro su kombinirali domaći na sredini terena, Richarlison je dao dugu loptu za Sona, a južnokorejski napadač šalje loptu na drugu stativu, gdje spremno čeka Johnson koji laganom realizacijom osvaja sva tri boda za Spurse.

Sheffield došao do prve gostujuće pobjede ove sezone

Uzbudljivo je bilo i na Kenilworth Roadu, u srazu novih prvoligaša Lutona i Sheffielda. Preporođeni Luton, koji je u ovaj susret ušao sa 6 uzastopnih utakmica bez poraza u svim natjecanjima, 'pao' je protiv posljednje momčadi lige. Sheffield je upisao prvu gostujuću pobjedu ove sezone, bilo je 1:3 za momčad Chrisa Wildera.

Gosti su do vodstva od dva razlike došli u razmaku od 6 minuta. Prvo u 30. minuti pogađa Cameron Archer, dok u 36. McAtee mirno realizira jedanaesterac. S rezultatom 0:2 se otišlo na poluvrijeme.

Drugo poluvrijeme Luton otvara bolje, Morris iz penala smanjuje na 1:2. San o mogućem povratku u utakmicu domaćih gasi Vini Souza u 73. minuti, kada na asistenciju Osborna pogađa za konačnih 1:3.

Fulham prekinuo niz bez pobjeda, Brentford netaknute mreže upisao gostujuću pobjedu

Momčad Fulhama prekinula je niz od 6 utakmica bez pobjede u svim natjecanjima.

Slavili su na svom Craven Cottageu protiv Bournemoutha 3:1. Junak utakmice bio je brazilski napadač Rodrigo Muniz koji je pogađao dva puta za Fulham, dok je jednom precizan bio Bobby De Cordova-Reid. Utješni pogodak za goste postigao je defenzivac Marcos Senesi nakon kornera.

Brentford je na neugodnom gostovanju u Wolverhamptonu slavio protiv istoimenog domaćina rezultatom 0:2.

Unatoč dominaciji u posjedu lopte i udarcima, Wolvesi na svom Molineuxu nisu uspjeli postići niti pogodak. Za goste su pogađali Norgarard u 35. minuti nakon kornera, a konačnih 0:2 postavio je engleski napadač Ivan Toney.

Kopirati
Drag cursor here to close