Povijesni nastup

Grci traže da Sjeverna Makedonija promjeni dres

Sjeverna Makedonija će prvu povijesnu utakmicu na europskim prvenstvima odigrat će 13. lipnja u Bukureštu.
Sport / Nogomet | 12. 06. 2021. u 16:00 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčke vlasti i nacionalni nogometni savez zatražili su od Europske nogometne asocijacije (UEFA) da Sjeverna Makedonija uoči debitantskog nastupa na Europskom prvenstvu promijeni grb na dresu.

Naime, Grci se protive nazivu na grbu - Fudbalska federacija Makedonije (FFM), jer nema prefiks ”Sjeverna”.

Radi zahtjeva Grka reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, iz kojeg su istaknuli da FFM ne podliježe prilagođavanju imena prema Prespanskom sporazumu.

"Fudbalski federacija Makedonije je neovisna i neprofitna organizacija koja je upisana u registar kao udruženje i kao takva ne prima državni novac. Prespanskim sporazumom obuhvaćene su institucije koje primaju državni novac. I dok FFM ne prima državni novac, nema obavezu prilagođavanja prema Prespanskom sporazumu”, rekao je na konferenciji za medije ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani.

”Zaštitni znakovi u Ugovoru su definirani, kod je MK, MKD. Neki pitaju zašto to nije NMC, ali taj je kod definiran samo za registarske tablice prema Prespanskom sporazumu", dodao je.

Prespanskim sporazum Grčka i nekadašnja jugoslavenska Republika Makedonija riješile su dugogodišnji diplomatski spor na osnovu kojeg je Atena osporavala naziv zemlje čiji je glavni grad Skopje jer je, kako su tvrdili, ”nazvana po sjevernoj grčkoj pokrajini”.

Kompromisnim rješenjem vlada dvaju zemalja ime bivše jugoslavenske republike promijenjeno je u Sjeverna Makedonija, nakon čega joj je Grčka pristala odblokirati proces euroatlantskih integracija.

Sjeverna Makedonija na UEFA EURO 2020 nastupit će u grupi ”C”. Prvu povijesnu utakmicu na europskim prvenstvima odigrat će 13. lipnja, u Bukureštu protiv Austrije od 18 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close