Novac

Francuska liga pred kolapsom

Bio je to drugi najveći ugovor za televizijska prava neke profesionalne lige u Europi.
Sport / Nogomet | 15. 01. 2021. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najjača francuska nogometna liga je pred kolapsom, a klubovi pred bankrotom nakon propasti prodaje televizijskih prava sportskim kanalima, pa će mnoge ekipe morati u pola cijene prodati najbolje igrače.

Vodstvo francuske Prve lige je 2018. godine sklopilo ugovor sa španjolskom kompanijom Mediapro, koja se obvezala od sezone 2020/2021. plaćati 815 milijuna eura po sezoni, odnosno 3,25 milijardi za trajanje cijelog ugovora do 2024. godine, piše Srna.

Bio je to drugi najveći ugovor za televizijska prava neke profesionalne lige u Europi, odmah iza engleskog Premiershipa, pa se činilo da je pred Francuzima svijetla budućnost.

Međutim, kompaniji Mediapro je u travnju prošle godine srušen kreditni rejting i počeli su financijski problemi.

Krajem godine postalo je jasno da Mediapro neće moći ispoštovati obveze iz ugovora, a klubovi su bili već teško pogođeni krizom s virusom korona, zbog koje je sezona 2019/2020. prekinuta.

Španjolska kompanija bila je, u trenutku raskida ugovora, dužna nešto manje od 400 milijuna eura klubovima.

Spas je ponudio Canal+, koji je dao slabiju ponudu od 650 milijuna eura po sezoni, a francuska liga je prihvatila jer nije imala izbora.

A, onda je, ovih dana, Canal+ obavijestio ligu da i on odustaje od kupovine televizijskih prava i da odustaje čak i od prijenosa dvije utakmice po kolu.

To znači da od 5. veljače neće uopće biti prijenosa francuskog prvenstva ako se hitno ne nađe neko rješenje.

Procjenjuje se da su klubovima pandemija i debakl s televizijskim pravima "izbili" oko milijardu eura.

Ako do toga dođe, klubovi će već u zimskom prijelaznom roku početi prodavati svoje najbolje igrače, i to "debelo" ispod cijene jer ih jednostavno više ne mogu plaćati.

U problemima je čak i superbogati PSG, koji je zbog pandemije već izgubio 125 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close