Forbesova lista 2019

Forbes je objavio popis najbolje plaćenih sportaša

Po prvi put ikad najplaćeniji sportaš svijeta je argentinski napadač iz Barcelone, “lik iz Playstation igre” Lionel Messi s ukupnim prihodom od 127 milijuna dolara što mu je donijelo pomak od jedne pozicije prema vrhu...
Sport / Nogomet | 12. 06. 2019. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: My Story Time / Lionel Messi je najbolje plaćeni sportaš na svijetu

Forbes je, kao što to običava napraviti svake godine, objelodanio popis stotinu najbolje plaćenih sportaš(ic)a svijeta. Zbroj zajedničkih prihoda najboljih i marketinški najprimamljivijih iznosi četiri milijarde američkih dolara što predstavlja porast od pet posto u odnosu na prošlu godinu kada je vodećih sto prihodovalo 3,8 milijardi.

Došlo je i do smjene na vrhu.

Po prvi put ikad najplaćeniji sportaš svijeta je argentinski napadač Barcelone, “lik iz Playstation igre” Lionel Messi s ukupnim prihodom od 127 milijuna dolara što mu je donijelo pomak od jedne pozicije prema vrhu na kojem je lani, kao i u četiri od proteklih sedam godina, sjedio boksač Floyd Mayweather.

Pobjedničko postolje, nazovimo to tako, Messi dijeli s kolegama iz svog sporta koji očito još uživa benefite s lanjskog Svjetskog prvenstva. Cristiano Ronaldo, nogometaš koji pobjeđuje, na drugom je mjestu sa ukupnom zaradom od 109 milijuna dolara što ga svrstava ispred globalne megazvijezde Neymara sa zarađenih 105 milijuna.

Ovaj je trojac ujedno i jedini koji je probijao granicu od devet znamenki sa dolarskim znakom ispred njih.

Od 1990., otkad Forbes navodi ovakve popise, ovo je prvi put da su trojica vodećih nogometaši. Zanimljivo, Messi je tek četvrti različiti sportaš na vrhu liste na kojoj je godinama dominirao golfer Tiger Woods (12 puta), ispred Mayweather (četiri puta) i Ronalda (dvaput).

Pohvalno zvuči i to što za razliku od prošle godine, kada je zaradom od 285 milijuna dolara dominirao Mayweather, na ovom popisu ima i sportašica.

Ipak, samo je jedna žena među 100. Serena Williams je na 63. poziciji s 29,2 zarađena milijuna. Što je daleko manje od zarade Carmela Anthonyja (34 milijuna) koji je odigrao beznačajan dio NBA sezone ili onog što je zaradio Andrés Iniesta (32,5 milijuna) u Japanu.

Košarkaši su, ipak, najdominantniji gleda li se popis kroz prizmu sporta. Više od trećine najplaćenijih sportaša u 2019. stiže s košarkaških parketa, preciznije, njih 35 ukupnom iznosu od četiri milijarde daju brojku od 1,29 milijardi dolara.

Vodeći je ukupno osmoplasirani LeBron James s 89 milijuna. Daljnja raščlamba prema sportovima kaže da američki nogomet na tu listu daje 19 igrača, četvoricu više od bejzbola i sedmoricu više od nogometa.

Foto: Sports Illustrated / Leo Messi sa suprugom

Zastupljena je ona i kroz 25 nacionalnosti što također predstavlja pomak u odnosu na lanjske 22. Popisom dominiraju američki sportaši/sportašice (62), ispred onih iz Ujedinjenog Kraljevstva (pet) te Francuske i Španjolske (dva).

Srbiju primjerice predstavljaju dvojica, Novak Đoković na 17. mjestu sa 50,6 milijuna i Nikola Jokić kao 89. na tom popisu. Uprihodio je lani 26,2 milijuna američkih dolara, prenosi Telegram.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close