Važna utakmica

FK Velež: Fokus se prebacuje na Grbavicu

Od trenutka kada je ždrijeb obavljen, priča se i piše o tome kako je Coleraine poluamaterska ekipa, međutim to niti jednog trenutka ne treba zavarati – kako ekipu, tako ni navijače.
Sport / Nogomet | 07. 07. 2021. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji trening na svom stadionu ekipa Veleža odradila je u utorak. Ostao je još jedan, u srijedu – na Grbavici, u terminu kada će u četvrtak odigrati prvu europsku utakmicu nakon 33 godine čekanja.

Velež je odigrao dvije kontrolne utakmice, Coleraine četiri. Feđa Dudić je imao problema oko skautiranja protivnika, ali je uspio na kraju odraditi planirano. Od trenutka kada je ždrijeb obavljen, priča se i piše o tome kako je Coleraine poluamaterska ekipa, međutim to niti jednog trenutka ne treba zavarati – kako ekipu, tako ni navijače.

Bez obzira na rezultate, gosti iz Sjeverne Irske imaju iskustvo igranja na europskoj sceni, ne veliko – ali imaju. U posljednjih pet sezona, ekipa Coleraine samo je jednom pauzirala. Zanimljivo, baš kao i Velež, sastav Orana Kearneya imao je prošle sezone jednu pozitivnu seriju, u koju je ušao nakon poraza od Dungannona – nakon čega je nanizao 17 utakmica bez poraza. Što opet, bez obzira na kvalitetu Lige, protivnike, svakako nije za podcijeniti. I nije nevažno izdvojiti činjenicu da su dobrim dijelom u tom periodu igrali u ritmu svaka tri ili četiri dana. I to momcima, od kojih su neki zaposleni drugdje, ne predstavlja problem.

Gledajući pojedinačno, u prošloj sezoni su se istakli igrači poput Jamesa McLaughlina na kojeg će obrana Veleža morati obratiti pažnju. Ovaj klasični napadač, centarfor, u prošloj je sezoni imao problema sozljedom, preskočio je jedanaest utakmica, a u preostalim je uspio postići ukupno deset golova i jedan je svakako najzaslužnijih za prolazak ekipe u treće pretkolo Europske lige prošle sezone. Tu je i Ben Doherty koji igra na lijevom krilu.

I on je imao jedan period u kojem je bio van terena, ali je opet kroz domaće prvenstvo, play off i tri susreta u Europi došao do brojke od 16 golova, što svakako nije malo. Ono što je svakako najslabija karika Coleraine, zadnja je linija – stoperi često znaju otići za loptom, pojavljuje se velika praznina koju ne mogu zatvoriti bočni igrači, javlja Dnevni list.

Velež s druge strane u ovom trenutku ima nekolicinu tehnički potkovanijih igrača poput Radovca ili Brandaa, onih malo (fizičkih) jačih, Anđušića pa Zajmovića. Ali i igrača koji bi mogli napraviti jako puno problema Coleraineu iz drugog plana – kao što su Ćosić ili Vehabović. Velež bi svoju prednost u ovom susretu morao steći kroz posjed lopte, ali i maksimalnu koncentraciju i strpljenje u igri.

Jednako tako, ekipa Feđe Dudića sebi ne smije dozvoliti da uđe u neki ‘fajt’ sa Sjevernim Ircima, da bude mlaka u duelima. Bez obzira da li se radi o onim u zraku ili na zemlji. Jednako tako, važan segment kada je u pitanju ovaj susret, bit će psihološka priprema.

Jer ovakvu utakmicu igrači Veleža, barem većina njih, nisu nikada igrali i utakmica koja se igra u četvrtak je samo prva od dvije u međusobnom duelu… i zato će hladne glave biti jako važne, možda čak dobrim dijelom i presudne.

Kopirati
Drag cursor here to close