Godina jubileja

Veležu Nagrada "14. Februar": Šoše najavio spektakl za 100. rođendan

Šoše je u ime kluba preuzeo Nagradu "14. februar" koja je klubu dodijeljena povodom 14. februara- Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.
Sport / Nogomet | 30. 03. 2022. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nagrada mi je obveza i čast nastaviti gdje smo stali. Iako smo sada u rezultatski teškoj godini na drugim planovima radimo puno. Primjerice poput jubileja od 100. godina, gdje nas čeka dosta događaja", kazao je direktor FK Velež Džemil Šoše.

Naime, Šoše je u ime kluba preuzeo Nagradu "14. februar" koja je klubu dodijeljena povodom 14. februara- Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Stoljetna ljubav 

On je istaknuo kako mu je i više nego drago što je Velež dobio nagradu u godini jubileja te naglasio kako će oni učiniti sve da "održe Velež te sve ostalo što ga je pratilo kroz povijest kluba, grada i države".

Predsjednik Saveza antifašista boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u BiH Sead Đulić naveo je kako je "stoljetna ljubav prema klubu rezultirala je kontinuiranim življenjem na pravoj strani istine".

Foto: D.K./ Bljesak.info / Predsjednik Saveza antifašista boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u BiH Sead Đulić

"Od daleke 1922. do dana Velež je, pored toga što je sjajan sportski klub, mnogo je više od sporta, nogometa... Velež je grad i njegovara revolucionarna slobodarska tradicija. Brojke o 77 poginulih članova Velža u NOR-u, o devet heroja koje je Velež dao u onom ratu, nešto je što mlade generaciju moraju znati. Nešto je na što se naslanja crvena boja i ljubav prema Veležu", istaknuo je Đulić.

On je naglasio kako je Velež uvijek bio radnički te da su ga radnici i formirali, a fascinantan je detalj da kad je osnovan klub nisu imali novca da kupe dresove.

"Perjanica slobode Mostara"

"Odlučili su da budu crveni, ali nisu imali novca. Sestra potpredsjednika kluba od crnog i bijelog platna, koje je bilo najjeftinije, sašila je dresove i Velež je do 1925. godine igrao u tim ručno šivenim dresovima, dok se nisu stekli uvjeti da jedan član Uprave kupi crvene dresove i donese ih u Mostar", podsjetio je Đulić.

On je u svom govoru ispričao kako je prva utakmica bila na turniru posvećenom pjesniku Safetu Pašagiću kada su igrali Velež i Zrinjski.

Foto: D.K./ Bljesak.info / FK Velež preuzeo Nagradu "14. Februar" 

"Zrinjski je odbio igrati sa Veležom dok ne promijeni dresove, što je Velež odbio, pa utakmica nije odigrana, nakon čega su igrači i publika napravili velike demonstracije i pokazali radničku snagu. To su korijeni i ono što vidimo, po muralima, ali i iz prenošenja iz obitelji u obitelji i Velež je perjanica slobode Mostara. U Mostaru se sloboda zove Velež, i ja u to vjerujem na bazi onoga što je Velež dao u prošlosti da bi sačuvao i izborio svoj identitet i bio samo svoj", naveo je Đulić.

Podsjetimo, Nagrada "14. februar" Fudbalskom klubu Velež naknadno je dodijeljena jer zbog odsutnosti članovi FK Velež nisu bili u mogućnosti prisustvovati svečanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close