Kad Barca trguje...

FC Barcelona galantno prepušta solidne igrače drugim klubovima

Jedanaestorica koji su u nekoliko zadnjih godina otišli iz Barcelone bez ijednog eura odštete, mogli bi se bez problema nositi s konkurencijom bilo koje od liga petice.
Sport / Nogomet | 01. 02. 2018. u 00:30 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimski prijelazni rok je završen, a mnogi klubovi nisu se posebno snalazili s financijama ovoga siječnja. Neki su kalkulirali s posudbama, drugi nisu željeli trošiti veće novce prije ljeta i završetka Svjetskog prvenstva, a bilo je i onih koji su u pravom smislu riječi - poklanjali igrače koji im nisu u prvome planu.

Jedan od klubova koji su se željeli riješiti nekih igrača iz svoga kadra već tijekom zime je i španjolska Barcelona.

I dok su na tržištu bili izdašni po pitanju plaćanja, njihov bankovni račun po pitanju prihoda prilično je zahvaćen paučinom.

I dok su za Philippea Coutinha i Yerryja Minu ''za prvu ruku'' platili više od 150 milijuna eura, njihovi izlazni transferi nisu donijeli gotovo ništa.

Javier Mascherano je otišao u Kinu, a Barca je dobila deset milijuna eura. Nadali su se i prodaji Aleixa Vidala, ali cijenu od 12 milijuna eura nije želio platiti niti jedan klub, pa Vidal i dalje ostaje na klupi Blaugrane.

Trener Ernesto Valverde je po dolasku u klub izišao s planom od 21, maksimalno 23 igrača u svlačionici, pa su neki morali otići. Prije svega zbog svoje vlastite minutaže, a u konačnici i zbog kresanja ukupnog iznosa mjesečnih plaća za prvotimce. Valverdeu su na koncu siječnja ostala 22 igrača u prvoj momčadi.

Kako bi se planovi trenera u optimalnoj mjeri ispoštovali, klub se odrekao Rafinhe (Inter), Arde Turana (Basaksheir) i Gerarda Deulofeua (Watford). Novi klubovi nisu Barceloni za njih trojicu ništa platili, a o eventualnoj kupovini odlučit će nakon polugodišnje posudbe.

Logika je njihovim novim timovima nalagala pravilo - ''dođite, rado ćemo vam dati šansu, a onda ćemo vidjeti''. Jer, uglavnom se radi o igračima čiju je razinu forme nemoguće ocijeniti u ovome trenutku.

Međutim, za Barcelonu je ipak pod brojem jedan bio cilj - smanjenje plaća. Arda i Mascherano su po tom pitanju bili ''užarene točke'', te je njihovim odlaskom klupski rizničar mogao obrisati pokoju grašku znoja s čela.

Sve u svemu, ne računa li se ''zlatna koka'' Neymar, i dalje vrijedi pravilo da Barcelona ne zna prodavati solidne igrače.

Jedanaestorica koji su u nekoliko zadnjih godina otišli iz Barcelone bez ijednog eura odštete, mogli bi se bez problema nositi s konkurencijom bilo koje od liga petice: Masip (vratar), Dani Alves, Montoya, Mathieu, Douglas, Marlon, Song (Samper), Rafinha, Munir (Sandro),  Arda Turan i Deulofeu - momčad koju nitko ne bi lako dobio.

Međutim, kad za jednog igrača uzmeš 222 milijuna, onda nije ni čudo što ti se ne da cjenkati oko nekih drugih. Zatreba li, uvijek možeš prodati glavne zvijezde za pola milijarde eura i za godinu-dvije ponovno napraviti momčad za sami vrh svjetskog nogometa.

 
Kopirati
Drag cursor here to close