Za povijest

Evo koliko je Zrinjski zaradio nakon epskog preokreta protiv Nizozemaca

Sljedeću utakmicu u Europi Zrinjski igra za 14 dana, a protivnik će im u Birminghamu biti Aston Villa.
Sport / Nogomet | 22. 09. 2023. u 06:35 Bljesak.info / SN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su iznosi nagrada u Konferencijskoj ligi manji od onih u Ligi prvaka i Europskoj ligi, ali i treće UEFA-ino natjecanje nudi solidnu zaradu, pogotovo iz perspektive klubova koji dolaze iz nogometno manje razvijenih zemalja.

Poput prvaka Bosne i Hercegovine koji je pod Bijelim Brijegom izveo pothvat za pamćenje.

Račun Zrinjskog će nakon velikog preokreta protiv AZ Alkmaara biti bogatiji za pola milijuna eura, koliko UEFA nagrađuje pobjedu u skupini Konferencijske lige.

Za osvojeni bod klubovi dobivaju 166.000 eura, dok je prvo mjesto u skupini vrijedno 650.000 eura.

Drugo mjesto donosi 325.000 eura, a iznos od 300.000 eura predviđen je za plasman u doigravanje nokaut faze.

Osmina finala donosi 600.000 eura, dok će pobjednik uz slavu i trofej dobiti i bonus od pet milijuna eura.

Sljedeću utakmicu u Europi Zrinjski igra za 14 dana, a protivnik će im u Birminghamu biti Aston Villa.

Podsjetimo, u prvom kolu UEFA Konferencijske lige Zrinjski je rezultatom 4-3 pobijedio nizozemski AZ Alkmaar, a u čudesnoj utakmici Plemići su preokrenuli rezultat od 0-3 iz prvog poluvremena.

Činilo se kako će Zrinjski teško nastradati u ovom susretu jer je nizozemska momčad na poluvremenu vodila 3-0. Strijelci su bili Van Brederode u 10., Mijnans u 32. i De Wit u 44. minuti, ali uz to je AZ Alkmaar imao još nekoliko izglednih prilika za pogodak i bio je bitno bolja momčad.

Foto: Bljesak.info / Čudo u Mostaru, Zrinjski preokrenuo 0:3 protiv Alkmaara

Rendulić je početkom drugog poluvremena u igru uveo Zvonimira Kožulja koji je u 48. minuti smanjio na 1-3 nakon slobodnog udarca s više od 30 metara.

Dvadeset minuta kasnije pojavila se nada za Zrinjski jer je Josip Ćorluka smanjio na 2-3. Tu nije bio kraj domaće oluje u Mostaru, ali i sjajnih reakcija trenera Rendulića. Naime, hrvatski trener je u 70. minuti uveo Hrvanovića u igru, a ovaj je u sljedećoj minuti pogodio za 3-3.

Kožulj, džoker s klupe, bio je strijelac još jednom, u 81. minuti je postigao pogodak za 4-3 i nevjerojatan obrat u Mostaru.

Time je Zrinjski postao prvi klub u povijesti Konferencijske lige koji je zaostatak od tri gola nadoknadio i pobijedio. Uz to, mostarski prvak postao je i prvi klub iz Bosne i Hercegovine koji je zaigrao u grupnoj fazi nekog europskog natjecanja.

Inače, pogodak Zvonimira Kožulja iz slobodnog udarca našao se u UEFA-inom izboru za gol tjedna!

Kopirati
Drag cursor here to close