Nevjerojatna cifra

Evo koliko je PSG zaradio od Messijevog dolaska

Iz Barcelone je stigao kao slobodan igrač te je potpisao dvogodišnji ugovor.
Sport / Nogomet | 22. 09. 2022. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dovođenje Lionela Messija nije pojačalo Paris Saint-Germain samo u igračkom smislu. Argentinac je postao i pravi 'booster' za financije kluba s Parka prinčeva. Parižani ionako ne oskudijevaju s novcem otkako ih je preuzeo katarski vlasnik, a Messijev angažman PSG-u je donio dodatnih 700 milijuna eura prihoda zahvaljujući marketinškim ugovorima!

Iz Barcelone je stigao kao slobodan igrač te je potpisao dvogodišnji ugovor. U prvoj godini imao je plaću od 30 milijuna eura, u drugoj se ona popela na 40 milijuna. Časopis El Economista ističe kako je PSG povećao svoje ukupne prihode za 13 posto od Messijeva dolaska, te je sklopio ugovore s brendovima kao što su Dior, Gorillas, Crypto.com, PlayBetR, GOAT.

''Kad se dogodi jedan ovakav transfer, ljudi misle da se otplaćuje prodajom dresova, a to baš i nije slučaj. Ne možete proizvesti puno dodatnih dresova. Dogovor se sklapa kako bi se pokrio određeni dio zahtjeva, ali sve je zahtjeve nemoguće ispuniti'', objašnjava Marc Armstrong, poslovni direktor PSG-a.

Brand Finance je prošle godine analizirao financijski utjecaj Messijevog odlaska iz Barcelone. Njegov je odlazak Katalonce stajao oko 137 milijuna eura, odnosno oko 11 posto od vrijednosti klupskog brenda.

Na prodaji Messijevih dresova godišnje se okrenulo više od 200 milijuna eura, no od tog iznosa Barceloni je pripalo tek oko 30 milijuna. Naime, klubovi s proizvođačima, a to je u ovom slučaju bio Nike, imaju ugovore koji ih ograničavaju na tek minimalnu zaradu od prodaje dresova, koja se obično kreće između 10 i 15 posto.

Naravno, Messijev je dolazak u PSG imao pozitivan financijski efekt i na prodaju dresova. Francuski prvak prošle je godine prodao više od milijun svojih dresova po cijenama između 90 i 160 eura. Više od 60 posto prodanih dresova na leđima je imalo Messijevo prezime i broj 30, prenose Sportske novosti.

Kopirati
Drag cursor here to close