Engleska liga

Evertonu kazna smanjena s 10 na šest bodova

Engleskom premierligašu Evertonu smanjena je kazna zbog kršenja financijskih pravila Premier lige s 10 na šest bodova, objavio je klub s Goodison Parka.
Sport / Nogomet | 26. 02. 2024. u 21:55 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Evertonu je u studenom oduzeto 10 bodova nakon što je utvrđeno da je prekršio pravila lige koja se odnose na potrošnju i financijske gubitke. Gubitak bodova značio je i pad sa 14. na 19. mjesto.

Klub se žalio tvrdivši kako ima olakotne faktore koje treba uzeti u obzir. Oni su uključivali dopuštene gubitke, poput troškova stadiona, gubitka ulaganja zbog ruskog rata i padova povezanih s Covidom.

Dio žalbe je uvažen, pa je kazna smanjena s 10 na šest bodova minusa te su "Toffeesi" sada napredovali sa 17. na 15. poziciju, preskočivši Nottingham Forest i Brentford.

"Neovisno žalbeno vijeće zaključilo je da će kazna za Evertonovo kršenje Pravila profitabilnosti i održivosti (PSR) Premier lige za razdoblje koje završava sezonu 2021./2022. biti trenutno oduzimanje šest bodova", objavila je Premier liga. 

Everton je priznao kršenje PSR-a za razdoblje koje završava sa sezonom 2021./2022., a njihovi ukupni gubici u tom razdoblju prema neovisnoj komisiji iznose 124,5 milijuna funti. Prema pravilima Premier lige, klubovi smiju izgubiti maksimalno 105 milijuna funti u razdoblju od tri godine.

Iz kluba su poručili kako su "zadovoljni" smanjenjem kazne, međutim Everton se sada uočavaju s mogućom novom kaznom nakon što je u siječnju optužen zajedno s Nottingham Forestom za navodna financijska kršenja za 2022./2023.

Odluka o novom slučaju mora biti poznata do 8. travnja, ali bilo kakva žalba mogla bi taj proces odvesti iza 24. svibnja i kraja sezone.

Everton je trenutačno na 15. mjestu s 25 bodova, pet više od zone ispadanja. 

     
       Standings provided by Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close