Svima je dosta

Englezi vode bitku s ''antivakserima'': ''To je samo čista sebičnost''

Broj igrača koji su se samoizolirali u sve četiri divizije skočio je u posljednja dva tjedna zbog novih Vladinih pravila uvedenih nakon širenja varijante Omicron.
Sport / Nogomet | 15. 12. 2021. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju nije igrao "zaraženi" Tottenham, u utorak Manchester United. Koronavirus opet hara Premiershipom, a klubovi razmatraju mogu li igračima smanjiti plaće ako su prisiljeni na samoizolaciju, jer nisu cijepljeni. Broj igrača koji su se samoizolirali u sve četiri divizije skočio je u posljednja dva tjedna zbog novih Vladinih pravila uvedenih nakon širenja varijante Omicron. To je ostavilo mnoge klubove s desetkovanim sastavima i četiri su utakmice odgođene u samo pet dana ovog tjedna, pišu Sportske novosti.

Engleski dnevnik Daily Mail istaknuo je novonastalu situaciju koju svi moraju ozbiljno shvatiti. Brojni klubovi zasićeni su svojim "antivakserima" navaodi Daily Mail, stoga se istražuje mogu li zakonski kažnjavati takve slučajeve, jer Omicron prijeti da će napraviti pustoš s kalendarom. U svlačionicama raste pritisak na one koji se ne žele cijepiti, jer igrači smatraju da odbijanjem cijepljenja ostale dovode u opasnost.

Primjerice, jedan igrač u vodećem vrhunskom klubu bio je prisiljen samoizolirati se najmanje četiri puta prošle sezone ostavljajući silno zbunjene čelnike svog klub, ali i suigrače. Brojni se klubovi muče s održavanjem treninga zbog zahtjeva da se necijepljeni igrači samoizoliraju ako dođu u kontakt s nekim tko je bio pozitivan, tako da jedan klub u prvenstvu trenutno ima samo sedam prvotimaca koji mogu trenirati.

Uz to, stope cijepljenja i dalje su niske u mnogim klubovima u sve četiri divizije, pri čemu najmanje tri prvoligaške momčadi još nisu cijepile niti 50 posto svojih igrača iako je u Premijerligi situacija bolja nego u nižim divizijama. Podaci o cjepivu Premier lige strogo su čuvana tajna, ali posljednje informacije koje su o toj temi objavljene 19. listopada navele su da je 68 posto igrača u potpunosti cijepljeno. Leeds, Brentford i Wolvesi prednjačili su u borbi protiv cijepljenja u Premier ligi ranije ove sezone, ali na kraju su sva tri kluba dvaput cijepili svoje igrače. Međutim, još je puno necijepljenih igrača u Premier ligi.

''To je samo čista sebičnost'', rekao je jedan klupski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

''Ostalim je igračima muka od toga, trenerima je dosta i ako se utakmice prekinu ili se ne daj Bože vratimo se iza zatvorenih vrata, navijačima će muka od toga i imat će nas pravo kritizirati''.

Shodno tome, nekoliko klubova dogovaralo se s EFL-om oko zakonitosti koje stoje iza poteza smanjenja plaće kako bi se pripremili za bitku s Udrugom profesionalnih nogometaša koja bi se zasigurno protivila bilo kakvoj akciji protiv "antivaksera". U međuvremenu, menadžeri također čupaju kosu na igrače koji se još uvijek odbijaju cijepiti uslijed novih pravila donesenih kao rezultat brzog širenja nove varijante.

Englezi nisu prvi koji se bore sa "antivakserima", Bayern je prošlog mjeseca necijepljenim Sergeu Gnabryju, Joshui Kimmichu, Jamalu Musiali, Eric Maximu Choupo-Motingu i Michaelu Cuisanceu odbio platiti svaku utakmicu ili dan treninga koji su propustili nakon kontakta s osobom koja je bila pozitivna na Covid.

Kopirati
Drag cursor here to close