Napetosti

Engleski mediji: "Unutar Uefe izbija građanski rat!"

Slovenac, koji je trenutno u trećem mandatu, priprema reformu koja bi mu omogućila četvrti mandat na čelu Uefe. To bi mu omogućilo ostanak na vlasti ukupno 15 godina.
Sport / Nogomet | 12. 12. 2023. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riječ je o sukobu bivšeg predsjednika uprave Manchester Uniteda Davida Gilla, vrlo utjecajnog Engleza u Izvršnom odboru Uefe, i predsjednika Aleksandra Čeferina.

Slovenac, koji je trenutno u trećem mandatu, priprema reformu koja bi mu omogućila četvrti mandat na čelu Uefe. To bi mu omogućilo ostanak na vlasti ukupno 15 godina, od 2016. kada je preuzeo dužnost, do 2031. godine.

Povratak u "korumpirana vremena Michela Platinija"

Gill to smatra licemjerjem i povratkom u "korumpirana vremena Michela Platinija", jer je upravo Čeferin po dolasku na dužnost obećao demokratizaciju i ograničio obnašanje dužnosti na najviše tri mandata.

Englez tvrdi da je to "lov u mutnom" i nedemokratska metoda koja nije dobra za nogomet. I on je u sličnoj situaciji kao Čeferin jer obnavlja svoj treći mandat i trebao bi otići u mirovinu 2025. godine. Uspije li Čeferin doći do četvrtog, isto bi pravo imao i Gill, no rekao je da mu to ne pada na pamet i da će se boriti protiv toga, jer ne želi "kršiti principe".

Mogući ozbiljni otpori

Daily Mail piše da bi Čeferin mogao imati ozbiljne otpore u pokušaju da se i dalje održi na čelnoj poziciji jer Gill nije jedini kritičar njegove ideje.

Saveznici Slovenca pravnu osnovu za još jedan mandat obrazlažu činjenicom da je zakon o tri mandata donesen 2017. i ne bi se trebao retroaktivno primjenjivati na Čeferina koji je dužnost preuzeo godinu dana ranije, piše Sportklub.

Kopirati
Drag cursor here to close