Uvijek ambiciozni Englezi

Legenda Arsenala: Engleska uzima naslov prvaka, ne vidim neki drugi scenarij

"Ne vidim scenarij gdje ne osvajamo (Engleska) naslov. Bio bih šokiran da to ne uspijemo. Bez nametanja pritiska izborniku Southgateu, ali mislim da bi neuspjeh bio ako ne osvojimo Euro", kaže Merson.
Sport / Nogomet | 09. 03. 2024. u 11:35 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj kuca na vrata. Nešto više od 3 mjeseca ostalo je do početka velikog reprezentativnog natjecanja u kojem će momčad Italije pokušati obraniti naslov kojeg su osvojili 2020. godine preko jedanaesteraca protiv selekcije Engleske.

Italija je smještena u grupi smrti s Hrvatskom, Španjolskom i Albanijom, dok će Englezi prolaz u osminu finala tražiti preko Srbije, Slovenije i Danske.

Talijani su nakon osvajanja Eura strahovito pali u igri, rezultate su izgubili u potpunosti, što je rezultiralo pomlađivanjem momčadi. Na Svjetskom prvenstvu nisu bili od 2014., a za ovo prvenstvo prilikom izvlačenja skupina bili su smješteni u posljednju jakosnu skupinu.

Englezi su uvijek ambiciozni, to je svima već opće poznato. Nekada malo i prevelikih apetita u odnosu na ono što mogu ponuditi. Nikada nisu osvojili Euro u svojoj povijesti, ali su zato uvijek jaki na riječima. Tako je i ovaj put.

Legenda Arsenala, igrač koji je Portsmouth uveo u Premiership 2002. godine, a kasnije poznatiji kao ovisnik o kocki i drogi, Paul Merson u razgovoru za Sky Sports dao je svoj sud o trenutnom rosteru engleske reprezentacije.

On je uvjeren da ova reprezentacija ima sve što je potrebno da se napokon engleska selekcija okruni titulom europskog prvaka.

"Ne vidim scenarij gdje ne osvajamo (Engleska) naslov. Bio bih šokiran da to ne uspijemo. Bez nametanja pritiska izborniku Southgateu, ali mislim da bi neuspjeh bio ako ne osvojimo Euro."

Otočani su općepoznati po velikim najavama pred svako veliko reprezentativno natjecanje, što im se u većini slučajeva obijalo o glavu. Činjenica jest da trenutna forma engleskih igrača je zavidna, igrači poput Bellinghama, Ricea i ostalih igraju u fenomenalnoj formi. Tu vrijedi posebno istaknuti i tragičara s posljednjeg Eura, Arsenalovog krilnog igrača Bukaya Saku za kojeg se očekuje da uz Kanea vodi glavnu riječ pred golom gostujućih ekipa.

Iako imaju dobru reprezentaciju, ipak bi se trebali malo "spustiti na zemlju", jer poučeni prošlim iskustvima većinom se pokazalo drugačije. Malo pretjeruju u svojim izjavama, posebno riječi Mersona koji je u istom intervjuu izjavio kako "Francuska ima samo dva igrača koji bi mogli upasti u prvu momčad Engleske."

Prema kladionicama, u ovom trenutku Engleska je uz Francusku prvi favorit za osvajanje Europskog prvenstva. Nakon njih tu se nalaze domaćini Nijemci, dok su Španjolska i Portugal četvrti, odnosno peti favorit.

Hrvatska reprezentacija je, po koeficijentima, deseti kandidat za osvajanje, dok je Srbija na 13. mjestu.

Inače, Mersona pamtimo kao igrača svoje generacije, no više u onom negativnom kontekstu svojim ponašanjem van terena, nego pruženim igrama na zelenom travnjaku, iako je i tu bio izniman. Ipak, kocka, droga i alkohol učinili su da se danas više priča o tome kada se spomene ime engleskog krila, nego njegovi uspjesi s ekipama u kojima je nastupao, kojih je imao mnogo.

S Arsenalom je osvojio šest trofeja, a ostaje upamćena ona utakmica za naslov prvaka protiv Liverpoola gdje su pogocima Alana Smitha i Michaela Thomasa, koji je drugi pogodak zabio u nadoknadi vremena i osigurao titulu Gunnersima.

Debitirao je kao 16-godišnjak u susretu protiv Manchester Cityja, a kasnije u životu svjedočio je o svojim problemima s ovisnostima.

Nekada sam posjećivao psihijatra, otišao bih, legao na kauč i rekao:

"Zašto ne mogu biti kao Alan Smith? Zašto ne mogu biti normalan?" prepričavao je Merson svoje emocije u određenim fazama svog života, a upadao je i u teške depresije te imao suicidalne misli.

Tome je svjedočio prije par godina, govoreći kako ga je dotukla pandemija korone, gdje je često dane provodio sam u kući kockajući se.

"Pomislio sam da se želim ubiti. Kako sam to učinio? Kako sam se mogao kladiti za ušteđevinu? Sljedećih sedam dana sjedio sam na kauču i gledao djecu. Mrzio sam sebe, razmišljajući o tome kako sam ih iznevjerio."

Nadamo se kako su za ovog čovjeka došla bolja vremena i da će se u potpunosti oporaviti od pakla ovisnosti koji ga je pratio cijeli život te da se nikada neće vratiti na stare staze, staze srama.

Kopirati
Drag cursor here to close