Zbog pogrdnog skandiranja

Dva navijača Manchester Uniteda privedena nakon utakmice s Liverpoolom

Govori se kako su privedeni 21-godišnjak i 59-godišnjak povezani s uzvikivanjem na spomen tragedije protiv kojih će biti provedeni kazneni postupci.
Sport / Nogomet | 19. 03. 2024. u 00:32 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva su navijača Crvenih Vragova uhićena nakon četvrtfinalnog susreta FA Cupa s Liverpoolom u kojem je United slavio nakon produžetaka 4:3.

Razlog uhićenja je, navodno, pogrdno skandiranje pristalica Uniteda o Hillsborough tragediji u kojoj je poginulo 97 navijača Liverpoola. 94 ih je umrlo istog dana, jedna je osoba preminula u bolnici dan kasnije, dok su preostale dvije umrle nakon određenog vremena(1993. i 2021.).

Posljednjoj žrtvi koja je preminula čak 32 godine kasnije, utvrđeno je da je tog kobnog dana pretrpio teško i nepovratno oštećenje mozga.

Naime, momčadi Premiershipa okupile su se prošle godine kako bi raspravili o novim, strožim mjerama kada su u pitanju skandiranja koja podsjećaju na tragedije proživljene na nogometnim utakmicama s ciljem suzbijanja tog sramotnog čina.

Glavni inspektor James Collins, koji je bio zadužen kao odgovoran za policijski tim koji je pripremao utakmicu u nedjelju zahvalio je svima koji su došli uživati u utakmici koja je ponudila prave uzbudljivosti do posljednjih trenutaka utakmice.

Privedeni 21-godišnjak i 59-godišnjak

Za uhićenja je izjavio kako su ona "rezultat proaktivnog pristupa nulte tolerancije kako bi pravi navijači i gledatelji mogli sigurno uživati u utakmici".

Govori se kako su privedeni 21-godišnjak i 59-godišnjak povezani s uzvikivanjem na spomen tragedije protiv kojih će biti provedeni kazneni postupci.

Također se oglasio i Nogometni savez koji je podržao odluku policije Manchestera:

"Povezat ćemo se s policijom šireg Manchestera i podržati je", stoji u priopćenju te osuđuju ovaj potez.

"Oštro osuđujemo bilo kakve uvredljive i diskriminirajuće povike na nogometnim stadionima i odlučni smo iskorijeniti takvo ponašanje."

Podsjetnik na tragediju

Hillsborough tragedija dogodila se 15. travnja 1989. godine tijekom nogometne utakmice između Liverpoola i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu. Tragedija se dogodila kada je došlo do smrtonosne gužve na tribinama stadiona, što je rezultiralo smrću 97 ljudi i ozljedama njih više od 700. Igrala se polufinalna utakmica FA Cupa, koji su Redsi kasnije i osvojili.

U razdoblju nakon tragedije, policija Južnog Yorkshirea (SYP) distribuirala je novinarima neistinite informacije koje impliciraju da su navodni nogometni huliganizam i alkoholiziranost navijača Liverpoola bili uzrok katastrofi.

Glavni uzroci tragedije bili su niz propusta u organizaciji i sigurnosnim mjerama. Prevelik broj navijača je pušten na prepunu tribinu, a nedostatak adekvatnog nadzora i koordinacije sigurnosnih službi doprinijeli su katastrofi. Dodatno, reakcija hitnih službi nije bila dovoljno brza i učinkovita kako bi se spriječile smrti i ozljede.

Nakon tragedije, pokrenuta su brojna istraživanja i istrage kako bi se utvrdile odgovornosti i spriječile slične tragedije u budućnosti. Nakon dugogodišnje borbe obitelji žrtava za istinom i pravdom, 2016. godine održano je suđenje na kojem su neki odgovorni službenici proglašeni krivima za zanemarivanje dužnosti i druge prekršaje.

Istraživanje drugog medicinskog ispitivača trajalo je od 1. travnja 2014. do 26. travnja 2016. godine. Zaključili su da su navijači neopravdano izgubili živote zbog teškog zanemarivanja dužnosti od strane policije i hitne pomoći.

Također je utvrđeno da je dizajn stadiona pridonio gužvi te da navijači nisu odgovorni za opasne uvjete. Javni bijes zbog postupanja njihovih snaga tijekom istrage rezultirao je suspenzijom glavnog policajca SYP-a, Davida Cromptona.

U lipnju 2017. godine, šest osoba optuženo je za različita kaznena djela, uključujući ubojstvo iz nehata, neprikladno ponašanje u javnoj službi i sprječavanje pravde za njihove postupke tijekom i nakon katastrofe. Nakon toga, Kraljevsko tužiteljstvo povuklo je sve optužbe protiv jednog od optuženih.

Tragedija Hillsborougha ostala je kao jedna od najvećih sportskih tragedija u povijesti, a njezine posljedice imale su značajan utjecaj na poboljšanje sigurnosnih standarda na sportskim događajima diljem svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close