Europski debi

Dudić: U duelima moramo biti jaki

Velež će u četvrtak u Sarajevu imati svoj poslijeratni europski debi. Protivnik Rođenima bit će predstavnik Sjeverne Irske Coleraine FC.
Sport / Nogomet | 07. 07. 2021. u 18:09 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada gledate snimke njihovih utakmica, nekako kao da se vratite u osamdesete. U vrijeme kada se na cijelom otoku igrao uglavnom isti nogomet. Onaj s puno duela, trke, dugih lopti, pa neumornih ubacivanja s lijeve ili desne strane. Nogomet u kojem je najvažnije bilo zaustaviti protivnika. Način nije bio važan. Karton ili koji razbijeni nos, glava, sredstva se nisu birala.

I danas tako izgleda momčad koja se zove FC Coleraine, koja stiže iz istoimenog grada na sjeverozapadu Sjeverne Irske. Za koju je većina prvi put čula prošle godine vrijeme kada nogomet nije bio najvažnija sporedna stvar na svijetu. Tamo u drugom pretkolu Europske lige taj Coleraine je na jedanaesterce eliminirao Maribor.

Po internetu su kružile snimke preko kojih se pokušavalo objasniti kako se radi o tamo nekoj poluamaterskoj momčadi koja je šokirala Slovence.  Ta momčad iz Sjeverne Irske dolazi u BiH, igrat će protiv Veleža u prvom pretkolu novoformirane Konferencije lige.

Jer je prošle sezone završila na drugom mjesto nacionalnog prvenstva  u kojem se nakon regularnog toka igralo i dodatnih pet kola play offa. Kada se pogleda povijest ovog kluba mogu se pronaći i neke zajedničke poveznice s Veležom.

Naime, Coleraine je u jednom trenutku plesao po rubu provalije, novca nije bilo, ali su ga spasili navijači. Tamo 2003. godine, nakon osvajanja još jednog Irskog kupa. Udruženje " Friends of Coleraine " je kupovinom ustvari spasilo  Coleraine. Coleraine jeste poluamaterska momčad, ali kada gledate njihove igrače na terenu se neće baš primijetiti.

Mogu bez problema igrati ritmom svaka tri - četiri dana, odigrali su i više utakmica u sezoni od Veleža. Izdvajaju se igrači poput Jamesa McLaughlina, Curtisa Allena, posebno Bena Dohertyja najboljeg strijelca (16 golova) i Jamiea Glackina  najboljeg asistenta. Trener je  Oran Kearney, poprilično omiljen među igračima i njegov povratak iz St. Mirrena je bio itekako važan za daljini razvoj momčadi.

- Nekako izgledaju poput neke obitelji. Jako malo mijenjaju igrački kadar. Ako pogledate sastav protiv Maribora u toj utakmici iz prošle sezone i onaj u prijateljskoj kontra Glentorana u priprema za ovu vidjet ćete da nema nekih velikih promjena. Kvalitetna su i nezgodna momčad koja igra čvrsto, posebno u tim duelima, u skok igri, kod prekida. Specifično je to što recimo aut s desne strane baca lijevi stoper koji loptu može baciti pedeset metara. Korneri uvijek nekako idu na drugu stativu. U tim duelima moramo stvarno ići maksimalno, jer oni u svaki ulaze jako. Gledali smo ih protiv Maribora, igrači Colerainea su imali devet žutih kartona. To oslikava možda na najbolji način kako oni igraju. Jednostavno spremni su na sve, zaustaviti recimo kontru protivnika na bilo koji način, kada ne mogu doći do lopte idu u prekršaje, bez obzira i pod cijenu nekog kartona, žutog, crvenog, ističe Feđa Dudić analizirajući protivnika iz Sjeverne Irske.

Kako se Velež može suprotstaviti takvom protivniku?

- Moramo neki rizik svesti na najmanju mogući mjeru. Naravno, kada se pripremate za utakmicu nikada ne može predvidjeti što će se desiti na terenu mi moramo biti ti koji će preuzeti ulogu na terenu, mi moramo biti ti koji će diktirati tempo igre, da imamo taj posjed lopte, kako bismo izbjegli ta neka " bunarenja" , neke duge lopte u naš šesnaesterac jer takvih protivnika kao što je Coleraine nismo imali u ligi i sigurno bi u takvoj situaciji mogli imati problema.

https://www.youtube.com/watch?v=xEVJ9bc43Oo

Problem za Velež može biti i neiskustvo, jer većina ove momčadi ustvari nema iskustvo igranja ovakvih utakmica.

- Sigurno je da možemo u ranoj fazi utakmice očekivati i malu tremu, jer 70-80 naših igrača po prvi put igra jednu ovakvu utakmicu. Vjerujem da uz podršku navijača kako utakmice bude prolazila će biti lakše. Na raspolaganju imamo 18 igrača, nedostaju nam dvojica, Cvijanović i Dejanović koji su u procesu oporavka, još rade po posebnom programu, ali vjerujem da bi mogli biti spremni za revanš susret, dodao je Dudić na kraju.

Utakmica između Veleža i Coleraine se igra u četvrtak na stadionu Grbavica s početkom u 20 sati i 30 minuta uz prijenos na FACE TV. Glavni sudac je Abdulkadir Bitigen iz Turske, Uzvrat je na rasporedu sedam dana kasnije, a podsjećamo od ove sezone ukinutu je pravilo gola u gostima za sva natjecanja pod UEFA-inom ingerencijom.

Kopirati
Drag cursor here to close