Na turniru u Splitu

Dječake ŠF Sparta napali vršnjaci Shakhtara iz Donetska

" Pet dječaka je završilo u bolnici, jedan ima slomljen zub, drugima su od šutiranja nagnječena rebra, jedan dječak je teško disao. Neki su dobili udarce u glavu zbog čega smo morali obaviti snimanja i ostale pretrage u bolnici," rekao je Šukalo.
Sport / Nogomet | 06. 06. 2023. u 01:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dalmatinko Cup je sportska manifestacija namijenjena mladima, međunarodni nogometni turnir koji je pokrenut 2016. godine, a u svrhu poboljšanja socijalizacije, integracije i napretka mlađih uzrasta kroz sport, natjecanje, druženje i igru. Od samog osnivanja do danas ostvarujemo ubrzan rast u svakoj godini održavanja stoga Dalmatinko Cup danas bilježi preko 3.400 natjecatelja te 180 timova iz 23 različitih zemalja svijeta.

Dalmatinko Cup osnovan je 2016. godine s jasnom misijom omogućavanja djeci iz RH i velikog broja stranih zemalja, a bez obzira na narodnost, vjeru, rasu ili spol, igranje nogometa sa svojim vršnjacima na profesionalno organiziranom natjecanju.

U konkurenciji dječaka do 14 godina na turniru je nastupala ekipa ŠF Sparta iz Sarajeva. Oni su kao prvoplasirani iz skupine D izborili plasman u polufinale gdje su za protivnika imali Shakhtar iz Donetska. Potpuno neočekivano, na toj utakmici se dogodio incident. Bolje rečeno, mladi igrači iz Sarajeva su napadnuti i pretučeni.

Direktor fudbalske škole Sparta Amil Šukalo za N1 je ispričao detalje ovog nemilog događaja i potvrdio da je čak pet igrača Sparte moralo potražiti medicinsku pomoć.

"Ukrajinski tim od početka utakmice bio je agresivan, stalno su udarali našu djecu bez lopte što je sudac utakmice pokušavao nekako da obuzda. Do nemilog događaja bilo je nekih dvadesetak takvih situacija. Gazili su naše igrače, udarali ih laktovima i stalno se ponašali agresivno. Početkom drugog poluvremena tijekom izvođenja slobodnog udarca jedan od ukrajinskih igrača bez ikakvog je povoda gurnuo jednog našeg fudbalera rukama u prsa. Djeca su se pokoškala, vidio sam kako njihovi treneri ulaze u teren misleći da će smiriti situaciju," priča Šukalo za N1.

Kako nam je ispričao direktor ŠK Sparta sve se odigralo za pola minute.

"Vidio sam kako njihovi treneri udaraju naše igrače, brutalno, bez imalo zadrške. Ni njihovi dječaci nisu bili ništa manje agresivni. Njih 25 na naših deset igrača. Bio je to stampedo. Jednostavno su ih pregazili. Krvnički su ih šutirali dok su ležali na podu. Ja ovo nikad u životu nisam vidio. Šokiran sam."

Nakon što je osiguranje i osoblje ŠK Sparta uspjelo smiriti situaciju utvrđeno je da je pet dječaka dobilo ozbiljne povrede zbog čega su morali obaviti ljekarske preglede.

" Pet dječaka je završilo u bolnici, jedan ima slomljen zub, drugima su od šutiranja nagnječena rebra, jedan dječak je teško disao. Neki su dobili udarce u glavu zbog čega smo morali obaviti snimanja i ostale pretrage u bolnici," rekao je Šukalo.

Shakhtar je nakon ovog incidenta diskvalificiran s turnira, a Šukalo je iskazao zahvalnost organizatorima Dalmatinko cupa zbog podrške nakon incidenta. Ipak, dodatno ga je razočarala činjenica da iz ukrajinskog kluba nitko od trenera nije upitao kako su povrijeđeni dječaci. Također, nitko od bh. zvaničnika nije pozvao da pita za zdravstveno stanje djece i da li im je potrebna neka pomoć.

Šukalo je na kraju razgovora još jednom istakao zahvalnost organizatorima turnira. Sparta svoju finalnu utakmicu nije odigrala ali je zajedno sa ekipom Solina s kojima je u normalnim okolnostima trebala odigrati finale podigla pobjednički pehar.

" Dobili smo ogroman aplauz. Organizatori su učinili sve da nekako ublaže traume naših dječaka.” zaključio je Šukalo.

Kopirati
Drag cursor here to close