Joe Ruane

Dječak koji je doveo Rooneya na Old Trafford

U sagi o Wazzinom transferu u United, Joe je bio glavni akter iako je njegova uloga bila relativno mala.
Sport / Nogomet | 26. 11. 2023. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješno obavljenog liječničkog pregleda, napadač nogometne reprezentacije Engleske, 18-godišnji Wayne Rooney potpisao je šestogodišnji ugovor s Manchester Unitedom, pisali su mediji u Engleskoj te 2004. godine. Manchester United je Evertonu za Rooneya tada platio odštetu od 20 milijuna funti, s tim da pola platio odmah, a drugu polovicu do 1. kolovoza sljedeće godine.

Kada su Wayne Rooney i Sir Alex Ferguson bili spremni da se slikaju na Old Traffordu kako bi obilježili njegovu inauguraciju kao novog igrača Manchester Uniteda, njih dvojica su pozvali plavokosog dječaka da pođe s njima. Dječak nije bio Rooneyev mlađi brat niti unuk velikog trenera. Dječak je bio običan navijač Uniteda.

Dakle, kakve veze dječak po imenu Joe Ruane ima s njima dvojicom? U sagi o Wazzinom transferu u United, Joe je bio jedan od aktera iako je njegova uloga bila relativno mala.

Sve je počelo kvalifikacijama za Ligu prvaka sezona 2004/05, kada je United ugostio Dinamo iz Bukurešta. Manchester je opravdao očekivanja pobjedom 3:0, a TV kamere su nekoliko puta snimile Joea kako na kartonu nosi poruku na kojoj je pisalo "Molim vas, kupite Rooneyja".

U tom trenutku čelnici Manchester Uniteda nisu uopće razmišljali o nekoj novoj kupovini, s obzirom na to da je tu bio već Alam Smith. Pored Van Nistelrooya, Sahe, Forlana, i Ole Gunnar Solskjaera. Šest dana kasnije, situacija je bila potpuno drugačija. Rooney je bio igrač Uniteda.

Video: Trenutak kada je Rooney predstavljen na Old Traffordu 

Joe i njegov otac su već ranije gledali Rooneya u dresu Evertona i jednostavno su bili očarani.

"Nije ga bilo strah, bez obzira koja je ekipa bila na drugoj strani. Bio je spreman napraviti sve kako bi postigao gol. Onaj protiv Arsenala je bio poseban. Otac me zamolio da napravim nešto što će privući kameru. Napisali smo "Molim vas, kupite Rooneyja" koji je moja baka napisala s pomoću markera", rekao je Ruane.

Rooney je kupljen, titule su se osvajale, igrao je vrhunski nogomet, postao jedan od najboljih na Otoku. Međutim, stvari su se nakon određenog vremena promijenile. Rooney je jednostavno zatražio da napusti United. Bio je strašno nezadovoljan.

"Tada je nestala ljubav prema njemu kao igraču. I dalje sam navijao za njegove golove, ali sam navijao jer su to bili golovi Manchester Uniteda, a ne Waynea Rooneya. Ako više nije dovoljno predan da se bori s najboljim igračima kako bi bio najbolji, bio bih sretan da ode", rekao je tada Joe.

Na kraju je Rooney produžio ugovor. Ovaj potpuno neočekivani rasplet uslijedio je nakon verbalnog prepucavanja nogometaša i menadžera Alexa Fergusona, pa obostrane objave da je igrač odlučio napustiti klub, nakon čega su se navijači Uniteda pojavili pred kućom napadača. Na kraju je Rooney na iznenađenje mnogih produžio ugovor.

 "Presretan sam što ostajem u Unitedu. Posljednjih sam dana razgovarao s menadžerom i vlasnicima kluba i oni su me uvjerili da pripadam ovdje. Već sam rekao da je naš menadžer genij i upravo su me njegova vjera i podrška uvjerili da ostanem. Uvjeren sam da će Manchester nastaviti pobjedničku tradiciju što je i razlog zbog kojeg sam došao u ovaj klub", istaknuo je Rooney. Koji će kasnije ipak nakon 13 godina se vratiti u Everton. Za ekipu s Old Trafforda odigrao 559 utakmica i postigao 253 gola. Ukupno je osvojio pet naslova u Premiershipu te po jedan trofej u Ligi prvaka, Europskoj ligi i FA kupu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close