Nemoguća misija?

Dinamo u osmom pokušaju da prođe skupinu LP

Plavi su bili najuspješniji u svom prvom nastupu u grupnoj fazi elitnog natjecanja Starog kontinenta. U sezoni 1998/99. Dinamo je osvojio drugo mjesto u skupini s tri boda manje od pobjednika skupine grčkog Olympiakosa.
Sport / Nogomet | 06. 09. 2022. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometaši Dinama osmi će put zaigrati u skupini Lige prvaka, a do sada niti jednom nisu prošli dalje.

Modri će svoj osmi nastup u grupnoj fazi Lige prvaka otvoriti večeras na stadionu Maksimiru protiv londonskog Chelseaja.

U drugom kolu će Dinamo gostovati kod talijanskog prvaka Milana 14. rujna, a prvi dio grupne faze će zaključiti 5. listopada gostovanjem kod austrijskog prvaka Salzburga.

Šest dana poslije, 11. listopada, Salzburg dolazi na Maksimir, gdje će Dinamo 25. llistopada protiv Milana odigrati i posljednju domaću utakmicu u skupini. Posljednji nastup u skupini E imat će 2. studenog u Londonu kod Chelsea.

Dinamo je do sada u elitnom društvu odigrao 42 utakmice, ostvarivši pet pobjeda, sedam remija i 30 poraza uz 32-95 razliku pogodaka.

Plavi su bili najuspješniji u svom prvom nastupu u grupnoj fazi elitnog natjecanja Starog kontinenta. U sezoni 1998/99. Dinamo je osvojio drugo mjesto u skupini s tri boda manje od pobjednika skupine grčkog Olympiakosa.

Nažalost, u tadašnjem sustavu natjecanja u Champions league samo su pobjednici skupina izborili plasman u četvrtfinale, te dvije najbolje drugoplasirane ekipe, a Dinamo je bio najlošiji od šest drugoplasiranih ekipa

Dinamo je te sezone pobijedio Porto u Zagrebu s 3-1, te Ajax u Amsterdamu (1-0), kod kuće je remizirao s Kopljanicima (0-0) i protiv Olympiakosa u zadnjem kolu sa 1-1. Zlatko Kranjčar je dobio otkaz poslije jednog osvojenog boda u prva tri kola u skupini, a umjesto njega momčad je pruzeo Velimir Zajec, piše Sport Klub.

Na putu do povijesnog uspjeha u zadnjem kolu Dinamu je stajao Olympiakos. Na temperaturi minus 10 stupnjeva i potpuno zaleđenom terenu, hrvatski sastav je trebao pobijediti s tri gola razlike, kako bi nadoknadio poraz iz Atene 0-2 i Grcima oteo prvo mjesto i prolazak skupine. Međutim, nije uspio.

Godinu dana poslije Dinamo je u skupini s Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturmom ostvario jednu pobjedu i dva remija osvojivši zadnje mjesto.

Dinamo je u zadnjem kolu pobjedom u Marseilleu mogao dohvatiti treće mjesto i nastavak natjecanja u Kupu Uefa, ali je susret završio 2-2. Modri su vodili 1-0 i 2-1, ali nisu izdržali.

Iz te sezone ostao je upisan remi (0-0) na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda. OPŠIRNIJE

Vjerojatni sastavi:

DINAMO: Livaković – Ristovski, J.Šutalo, Perić, Ljubičić – Ademi, Mišić – Ivanušec, Baturina, Oršić – Petković

CHELSEA: Arrizabalaga – Chalobah, Koulibaly, Fofana – James, Jorginho, Kovačić, Chilwell – Mount, Sterling, Havertz

Kopirati
Drag cursor here to close