Guardiola napisao predgovor u knjizi

Arrigo Sacchi: Revolucija u svijetu nogometa

Do dolaska u svijet nogometa, općeprihvaćena ideja talijanskog nogometa u svijetu bila je: svi natrag, a Bog naprijed. Zbog toga je Arrigova prekretnica "kontra kulturna". Njegov nogomet morao je biti atraktivan, ali i pobjednički. I bio je.
Sport / Nogomet | 07. 11. 2023. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vizionarski realist - Moja pravila za promjenu pravila", koju je napisao Arrigo Sacchi s Leonardom Patrignanijem, u utorak objavljuje izdavačka kuća "Cairo Editore". Predgovor je povjeren menadžeru Manchester Cityja, Pepu Guardioli, koji je pun riječi hvale za bivšeg trenera, prenosi La Gazzetta dello Sport.

"Prvi put sam ga vidio 1987., bio sam klinac na Akademiji Barcelone. Milan je došao igrati u Kataloniji za uzvratnu utakmicu drugog kola Kupa UEFA protiv Espanyola Javiera Clementea. Rijetki su poznavali talijanski nogomet u to vrijeme, nisu ga navikli gledati na televiziji kao što se to danas događa. I nitko nije mogao zamisliti da će te godine Milan, poražen od Espanyola, osvojiti scudetto u Italiji. Jedno je, međutim, sigurno: svaki navijač Barcelone brzo bi podržao Arrigovu momčad koja se iduće godine susrela s Real Madridom u polufinalu Europskog kupa. Pustit ću vas da zamislite slavlje u mom gradu nakon 5-0 na San Siru. To je ljepota nogometa, sve dok rivalstvo ostaje zdravo i zabavano i ne vodi do nasilja. Kao šlag na torti, Milan je podigao trofej baš na Camp Nouu, u našem domu", započeo je Guardiola.

"Tutti indietro e Dio davanti"

Do dolaska u svijet nogometa, općeprihvaćena ideja talijanskog nogometa u svijetu bila je: svi natrag, a Bog naprijed. Zbog toga je Arrigova prekretnica "kontra kulturna". Njegov nogomet morao je biti atraktivan, ali i pobjednički. I bio je.

"Volio bih ga vidjeti kako trenira još mnogo godina jer su njegovu metodu, osim njegovih naslova, proučavali mnogi, mnogi treneri, uključujući i mene. A kada se to dogodi, to znači da ste ostavili nešto vrlo posebno. Razmislite o upravljanju obrambenom fazom, offside, postavljanju momčadi projicirane četrdeset metara ispred svih ostalih. Bio je to doista inovativan sustav", rekao je.

Svi kao on

Svi igrači koji su namjeravali postati treneri nakon završetka karijere željeli su do detalja upoznati njegova načela.

"Ja sam bio jedan od ovih. Prvi put kada sam osobno sreo Arriga i imao priliku razgovarati s njim bio sam u Bresciji 2001. godine.Tada je Sacchi bio tehnički direktor Parme i uspjeli smo ga pozvati na ručak. Volio bih samo razgovarati o strategijama, ali... bojim se da je taj dan on bio gladan, jer smo više vremena proveli jedući nego čavrljajući o obrambenim linijama ili shemama! Sljedećih godina, kada sam postao menadžer Barcelone, nastavili smo povremeno razgovarati telefonom, a to se događa i danas. Međusobno poštovanje i ljubav isti su kao i uvijek", ispričao je Guardiola.

Arrigovo naslijeđe

"Volim razmišljati o naslijeđu Arriga Sacchija, koje se ogleda u mnogim igračima iz te milanske momčadi koji su postali izvrsni treneri. S odraslima je tako: nauče te nečem posebnom i natjeraju te da shvatiš da i ti možeš raditi ono što oni rade s tobom. Ostavljaju vam dar, znanje koje ćete uvijek nositi sa sobom", priznao je.

Zapitao se koliko je učenika Johanna Cruyffa postalo sposobnim trenerima?

"Dogodilo se to jer smo stvarno naučili o igri i shvatili smo kako napraviti vlastiti put zahvaljujući nevjerojatnom mentoru. Čak i ako razmišljam o svojoj Barceloni, uvjeren sam da mnogi igrači iz tih godina mogu krenuti istim putem. Xavi to već radi, kao i Sergi Barjuan i Javier Mascherano, ali i Busquets svakako može postati odličan trener", rekao je.

Pristup

Netko je Sacchijev pristup, ponovo predložio, čak i nakon mnogo vremena. Danas se vidi odlučniji talijanski nogomet, mnogi treneri radije napadaju nego čekaju pogrešku protivnika.

"Oni žele biti glavne uloge. Nedavna prvenstva Milana i Napolija osvojena su zahvaljujući organizaciji, filozofiji igre kroz koju se pojedinačni igrači na terenu kreću "s timom, za tim, po cijelom terenu i cijelo vrijeme", da citiram Arrigovo pismo", priznao je Guardiola

"Ako se sjetim Spallettija, Sarrija, De Zerbija koji ovdje u Engleskoj radi izvanredan posao, ali i agresivnosti, visokog presinga i pokreta koje je Pioli pokazao, postoji mnogo dobrih primjera koji nas tjeraju da razmišljamo o budućnosti. Ne znam je li Arrigo optimističan poput mene, ali sigurno će mu biti drago vidjeti da su mnogi treneri danas naučili njegovu lekciju", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close