Mostarski gradski derbi

Derbi je ponovo tu, koliko sada može Velež?

U trinaest odigranih susreta, Zrinjski je ostvario 12 pobjeda, tek jedan susret završio bez pobjednika.
Sport / Nogomet | 27. 07. 2019. u 08:25 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada su posljednji put igrali za prvenstvene bodove u gradskom derbiju, Velež je bio dobrano uzdrman, sigurni putnik u niži rang dok je Zrinjski koračao prema naslovu prvaka. Utakmica je igrana pod Bijelim brijegom, 4. svibnja 2016. godine, Zrinjski je bio veliki favorit, ali do pobjede došao puno teže nego što su to mnogi očekivali tada. Strijelac jedinog gola na utakmici je bio Bilbija nakon tri minute igre u nastavku.

Foto: Bljesak.info / Slavlje Bilbije

Od tada do danas se puno toga promijenilo, između ostalog gradski derbi (ne računajući Kup) je bio na pauzi tri sezone. Drugi put od trenutka kada su u nezavisnoj BiH dva mostarska kluba prvi put odmjerila snage. U oba slučaja razlog je bio isti, Velež se spuštao u niži rang, u Prvu ligu FBiH. Prvi put na kraju sezone 2002/2003, drugi put trinaest godina kasnije.

Nakon prvog povratka Velež je bio uspješniji. 28. listopada 2006. godine je ponovo na programu bio gradski derbi, Velež je u samoj završnici golom Obada stigao do pobjede 2:1. Na klupi Rođenih je bio Milomir Šešlija, Zrinjski je vodio Blaž Slišković.

U "novom mandatu" gradskih derbija sada će prva utakmica igrati pod Bijelim brijegom. U trenutku kada Zrinjski ima izuzetno neugodan raspored i važne utakmice u razmaku svaka tri - četiri dana. I gledajući trenutačno formu, rezultate na početku sezone, možda bi taj faktor umora mogao biti jedan od adut Rođenih, međutim Hari Vukas ima poprilično širok roster i ostaje samo pitanje za kojih jedanaest će se odlučiti. I u momčadi Veleža je slika barem kada je u pitanju igrački kadar u odnosu na prvo kolo ipak nešto bolja.

Foto: Anadolija / Pobjednički pehar podigao je kapetan Denis Zvonić

Svi igrači osim Alikadića i Cvijanovića su na raspolaganju šefu stručnog stožera Ibri Rahimiću koji će nakon četiri mjeseca kazne, opet sjediti na klupi Rođenih.

"Čeka nas teška utakmica, protivnik dobro poznat, momčad Zrinjskog. Zrinjski je mijenjao igrački kadar, analizirali smo ekipu u sedmici iza nas. Radili smo na nekim stvarima za koje smatramo da bi mogle biti od pomoći. Pored toga očekujemo da će u neku ruku biti malo umorni od utakmice protiv Utrechta i putovanja. Mi nećemo igrati kao što je bio slučaj u susretu protiv ekipe Mladosti. Vjerujem da ćemo imati svoje prilike na utakmici i moramo ih iskoristiti ako želimo dobar rezultat", kaže Kodro. 

Adnan Bobić u ovoj postavi Veleža sasvim sigurno ima najviše iskustva kada su u pitanju dvoboji protiv Zrinjskog.

"Očekujemo tešku, borbenu, do kraja iscrpljujuću utakmicu. Zrinjski ima širokog roster, vidjeli smo da je u oba susreta protiv Akademije Pandev njihov trener mijenjao postavu, baš kao i protiv Sarajeva, gdje su izgledali puno bolje na terenu. Vjerujem da će i sada njihov strateg napraviti određene promjene", mišljenja je Bobić.

Ono što svakako Veležu ne ide u prilog jeste međusobna statistika u gradskom derbiju, pogotovo ako se gledaju samo prvenstveni susreti pod Bijelim brijegom. U trinaest odigranih susreta, Zrinjski je ostvario 12 pobjeda, tek jedan susret završio bez pobjednika. Onaj trećeg studenog 2013. godine kada je bilo 0:0. Ukupno gledajući posljednju pobjedu Velež je nad gradskim rivalom slavio 10. svibnja 2014. godine, golom Hebibovića.
Kopirati
Drag cursor here to close