Bio je protiv, večeras je želi osvojiti

Dalić: Želimo uživati u nogometu i finalu

"Potrošili smo se u utakmici s Nizozemskom, no puno smo puta dokazali da se možemo vratiti. Ako dođe do produžetaka, bit ćemo spremni", kaže Dalić u najavi utakmice.
Sport / Nogomet | 18. 06. 2023. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portugal je osvojio prvo izdanje, Francuska drugo. Hrvatske je u prvom završila iza Engleske i Španjolske. U drugom je izbjegla posljednje mjesto u skupini na gol razliku. Nije briljirala niti u prvom, niti u drugom izdanju. Izbornik Zlatko Dalić je često znao reći kako ovo takmičenje nema smisla. Prošle godine u ovo vrijeme je pričao:

"Neću donositi sudove nakon Lige nacija. Meni ona ne ide, bio bih najsretniji da se sutra ukine”, rekao je Zlatko Dalić u lipnju prošle godine, nakon što je Hrvatska remizirala s Francuskom na Poljudu (1:1).

Taj remi došao je nakon teškog poraza od Austrije u Gradskom vrtu (0:3), a vatreni su nakon dva kola imali samo jedan bod. Sada je Hrvatska u finalu, stvari su se promijenile nakon lipnja.

"Znate da sam prve dvije sezone Ligu nacija smatrao nekakvim lošim natjecanjem, nečim što mi je pričinjavalo probleme. To sam govorio, no morali smo proći neki naš križni put u toj Ligi nacija. Uvijek čovjek ima svoju žrtvu, a mi smo u dvije godine doživjeli vrhunac i izborili finale" pojasnio je Dalić nakon ulaska u finale.

Liga nacija je došla kao zamjena za prijateljske utakmice koje su godinama gubile na svojoj težini. Naravno da nije samo to u pitanju, jer i UEFA ima neki svoj interes. Iako se točni prihodi od Lige nacija ne znaju jer ih europska nogometna federacija stavlja u istu skupinu s onima za europske kvalifikacije i prijateljske utakmice.

Odnosno, TV prava se u velikom dijelu prodaju za ta tri segmenta prodaju zajedno. Prošle sezone su nacionalni savezi na temelju Lige nacija, europskih kvalifikacija i prijateljskih utakmica od UEFA-e dobili 402 milijuna eura, što je više nego što je UEFA uprihodila od isključivo tog segmenta. Ove godine je poznato da će ona reprezentacija koja ode do kraja (Hrvatska ili Španjolska) uzeti oko 14 milijuna eura.

"Svi su zdravi, svi su spremni i dobro i na sve može računati u finalu. Velika utakmica. Vidjet ćemo hoćemo li što mijenjati. Napravit ćemo analizu protivnika još jednom, no ne sumnjam da ćemo dati maksimum. Vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno za prvo mjesto. Želimo uživati u nogometu i finalu. Potrošili smo se u utakmici s Nizozemskom, no puno smo puta dokazali da se možemo vratiti. Ako dođe do produžetaka, bit ćemo spremni. Vjerujem u naše igrače i reprezentaciju. Španjolska uvijek igra istim stilom, znamo što nas očekuje. Imamo iskustva s Europskog prvenstva kad smo izgubili u produžecima. Čvrsti pojedinci, kvalitetan nogomet, igrači koji pokušavaju stvoriti višak preko bokova. Sve smo prošli, sve smo vidjeli. Budemo li na razini kakvoj smo bili protiv Nizozemske, možemo se suprotstaviti. Želimo biti konkurentni”, naglasio je hrvatski izbornik.

Kopirati
Drag cursor here to close