Velika priča Lige prvaka

Club Brugge među prvima do nokaut faze

"Možda je u pitanju naš fokus. Nismo stvorili previše prilika, ali napravili smo što je trebalo, zabili smo golove. Protiv Atletica je to doista bila pobjeda cijele momčadi, jer su se dečki u obrani obavili jako dobar posao",
Sport / Nogomet | 13. 10. 2022. u 00:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijski nogomet ima tradiciju i gledajući iz tog kuta, prolazak Club Bruggea u nokaut fazu ne bi trebao predstavljati iznenađenje. Međutim, taj isti belgijski nogomet se posljednjih desetak pa i više godina izgubio s velike scene kada je novac postao prioritet.

U situaciji kada je Bayer Leverkusen jako loše krenuo u sezonu, kada Atletico Madrid gubi korak sa svojim prgavim stilom, Club Brugge je iskoristio priliku. Momčad koja je jedna od rijetkih koja se može pohvaliti da je još uvijek tu i nakon prvog nastupa u ovom cijenjenom takmičenju kroz sezonu 1992-93.

U prethodnih devet pokušaja nikada nisu uspjeli proći skupinu, a ove sezone ne samo da su išli kontra tradicije, već su na putu do šesnaestine finala imali tri uzastopna trijumfa i maksimalnih devet bodova nakon tri kola.

Svega 161 milijun eura prema Transfermarktu vrijedi prva momčad belgijskog prvaka, a najskuplji pojedinac Noa Lang (23) procijenjen je na 19 milijuna. Ponajbolji igrač Charles De Ketelaere prodan je ljetos u Milan za 32 milijuna eura.

Atletico Madrid vrijedi 611,5 milijuna, Porto 257 milijuna, a Bayer 470 milijuna. A imaju tek po tri boda nakon prva tri kola i izvjesno je da ih čeka teška jesen u nastojanju prolaska u osminu finala.

Protiv Atletica je u utorak briljirao bivši napadač Barcelone Ferran Jutglà pogotkom i asistencijom, što mu je osiguralo i nagradu za igrača utakmice.

"Osjećao sam da bismo nešto mogli napraviti, svi u momčadi bili su jako pozitivni. Međutim, čekaju nas još tri utakmice. Tri finala, da tako kažem. Moramo ostati mirni, još nismo završili posao", rekao je Katalonac.

Koja je tajna uspjeha Club Bruggea, kako to da su, suprotno očekivanjima, dobili prve tri utakmice u skupini Lige prvaka?

"Možda je u pitanju naš fokus. Nismo stvorili previše prilika, ali napravili smo što je trebalo, zabili smo golove. Protiv Atletica je to doista bila pobjeda cijele momčadi, jer su se dečki u obrani obavili jako dobar posao. Nije bilo lako, ali zajedno smo to učinili, vjerovali smo jedni u druge", objasnio je Jutglà.

Club Brugge se može pohvaliti kako i dalje nisu primili pogodak u izrazito neugodnoj skupini. Ovogodišnju senzaciju s klupe vodi Carl Hoefkens (44) bivši belgijski nogometaš koji je u svojoj karijeri skupio 22 nastupa za reprezentaciju između 1999. i 2008. Vodstvo prve momčadi Bruggea preuzeo je tek ovog ljeta nakon što je prethodne četiri godine proveo kao trener i dio osoblja u mlađim uzrastima kluba.

Protiv Atletico Madrida junak utakmice je bio golman Mignolet koji je imao nekoliko sjajnih intervencija.Griezmann, Angel Correa, Lemar su imali svoje prilike, Morata u samoj završnici, ali nisu pronašli put do mreže gostiju.

U drugoj utakmici B skupine Xabi Alonso nije se proslavio na svom premijernom nastupu u Ligi prvaka kao trener Bayer Leverkusena. Porto je s 3:0 slavio u Njemačkoj pogocima Galenoa (6) i Taremija (53, 64). Zanimljivo, vratar Porta Diogo Costa upisao je asistenciju prilikom prvog pogotka, a kasnije je obranio i kazneni udarac. Portugalci su izbili na drugo mjesto (6) iza Bruggea, dok je Atletico Madrid treći (4), a Leverkusen na začelju).

Kopirati
Drag cursor here to close