Predsjednik UEFA-e u BiH

Čeferin: Infrastruktura je najveći problem za nogomet u BiH

Čeferin je naglasio da je najveći problem za nogomet u BiH veoma loša infrastruktura, zbog čega je brojnim talentiranim bh. nogometašima onemogućen napredak, te da je UEFA spremna pomoći po tom pitanju
Sport / Nogomet | 30. 11. 2017. u 13:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin boravio je u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, a susreo se s predstavnicima Nogometnog saveza BiH (NS BiH), Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

Nakon obavljenih razgovora Čeferin je otputovao na ždrijeb za skupine Svjetskog prvenstva u Rusiji, a prethodno se obratio bh. medijima i objasnio o čemu je bilo riječi tijekom posjete BiH.

Naglasio je da je najveći problem za nogomet u BiH veoma loša infrastruktura, zbog čega je brojnim talentiranim bh. nogometašima onemogućen napredak, te da je UEFA spremna pomoći po tom pitanju, ali da se i nadležna tijela u BiH moraju uključiti u taj proces.

Foto: Fena / Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin

''Znali smo da Nogometni savez BiH radi dobro i da je postao europski savez. Znamo da imate perspektivnu ekipu, ali i lošu infrastrukturu. To su bili predmeti današnjih razgovora s NS BiH, Predsjedništvom i sa predsjednikom Vladom. Jasno smo precizirali da želimo pomoći, ali moraju se uključiti i država i lokalna zajednica. Dobili smo jamstva da su spremni za izgradnju infrastrukture, jer bez infrastrukture nema dobrog nogometa. Bosnu je potrebno 'pogurati' da nešto uradi po tom pitanju'', rekao je Čeferin.

Rekao je da NS BiH mora odlučiti koji će stadion biti obnovljen, a da UEFA može samo davati sugestije.

''Znam da reprezentacija donekle ima problem gdje igrati i da su gotovo svi stadionu u BiH na granici regularnosti. Na infrastrukturi se treba raditi po cijeloj BiH za bolju budućnost nogometa'', ističe čelnik UEFA-e.

Osvrnuo se i na problem huliganizma na nogometnim stadiona, posebno u zemljama Balkana, kao i o organiziranju regionalne nogometne lige.

''Teško je da UEFA, ali i vaš savez mogu nešto učiniti po tom pitanju. To moraju rješavati države odgojem mladih ljudi, a vidjet ćemo što donosi budućnost. O regionalnoj ligi nismo razgovarali, mislimo da je još uvijek rano govoriti o tome jer u regiji još uvijek imamo mnogo sigurnosnih problema zbog kojih smatramo da je prerano za takvo natjecanje. Također zbog regionalne lige bi ispaštala nacionalna prvenstva'', objašnjava predsjednik UEFA-e.

Na pitanje mješanja politike u nogomet Čeferin naglašava da UEFA nije promjenila stavove o tom pitanju, ali da neke stvari trenutno nisu u potpunosti definirane.

Video: Čeferin: Infrastruktura najveći problem, UEFA je spremna pomoći

''Statut je jasan, ali miješanje politike u nogomet je nedefinirano. U svim europskim zemljama imamo članove izvršnih odbora, čak i predsjednike koji su aktivni političari. Možda će se u budućnosti precizirati ova oblast. Mi imamo problem ako se u konkretne odluke struke saveza miješa politika, ako politika određuje predsjednika saveza ili izbornika. Je li to slučaj u NS BiH ja ne znam'', podvukao je Čeferin.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić ističe da je posjet i razgovori s čelnikom UEFA-e dobri za svaku europsku zemlju, te da je sada jasniji put kojim nacionalne reprezentacije trebaju ići.

''Želimo podići našu suradnju s UEFA-om na jednu višu razinu, koja će donijeti koristi Nogometnom savezu BiH. Posjeta predsjednika UEFA-e znači puno za naš savez i vjerujemo da će nam njegov posjet dati vjetar u leđa'', rekao je Begić.

Kopirati
Drag cursor here to close