Pitanje transfera i odštete

CAS odbacio tužbe Šahtara i ruskih klubova

Ukrajinski klub zatražio je od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odštetu u iznosu od 40 milijuna eura.
Sport / Nogomet | 13. 01. 2023. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei odbio je žalbe Šahtara iz Donjecka, te osam ruskih klubova vezanih za FIFA-ina pravila o transferima donesenih nakon ruske agresije na Ukrajinu.

CAS je na svojim stranicama objavio kako su ove arbitraže vodila dva različita CAS-ova vijeća. Oba vijeća su odbila žalbe i potvrdila FIFA-ine odluke.

Naime, krovna nogometna organizacija je donijela odluku da strani igrači i treneri u Ukrajini imaju pravo do 30. lipnja 2022. suspendirati svoje ugovore, ako ne postignu dogovor sa klubom. Potom je produljila propis o stranim igračima i trenerima, koji sada vrijedi do 30. lipnja 2023.

Šahtar je na početku rata u svojoj momčadi imao 14 stranih igrača i neke od njih htio je prodati kako bi skupio novac za nove transfere. Zbog toga je ukrajinski klub zatražio od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odštetu u iznosu od 40 milijuna eura, prenosi Hina.

"FIFA je imala odgovornost pomagati i podržavati ukrajinski nogomet tijekom rata, a umjesto toga njezine akcije su gurnule lokalnu nogometnu zajednicu u još veću krizu. U sadašnjoj situaciji, politika koju provodi FIFA nanijela je znatnu štetu klubu. Kao takav, klub traži povrat tih gubitaka, a FIFA bi trebala nadoknaditi štetu za koju je odgovorna," naveo je ukrajinski klub u žalbi.

S druge strane, osam ruskih klubova pokušalo je osporiti je FIFA-inu odluku iz lipnja 2022. o produljenju takozvanih pravila za još godinu dana, koja su prvi put primijenjena prošlog ožujka. Prema njima, strani nogometaši su mogli nesmetano prijeći u momčadi u drugim zemljama nakon ruske agresije.

Ruska strana istaknula je da takva pravila izlažu klubove "iskorištavanju od strane agenata i drugih klubova i koštaju milijune izgubljene dobiti od transfera".

CAS je u petak objavio sažetak presude bez detaljnih pravnih razloga koji bi trebali biti objavljeni za nekoliko tjedana.

Kopirati
Drag cursor here to close