Borba za moć

Borna Sosa je najmanji problem DFB-a

Nova kriza u samom vrhu Njemačkog nogometnog saveza (DFB). Šef Saveza Fritz Keller stavio je svoj mandat na raspolaganje. Razlog je „naci-afera“, ali to nije jedini problem najvećeg sportskog saveza na svijetu.
Sport / Nogomet | 12. 05. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sve glasnijih kritika na račun Fritza Kellera, dosadašnji šef DFB-a Fritz Keller stavio je svoj mandat na raspolaganje. On se našao na udaru kritičara zbog jedne (interne) primjedbe na račun Rainera Kocha, dopredsjednika DFB-a. Keller je Kocha usporedio s nacističkim sucem Rudolfom Freislerom.

Taj verbalni ispad ga je sad koštao dužnosti šefa najvećeg sportskog saveza na svijetu – s oko šest milijuna članova. No, i u DFB-u su svjesni da Keller nije jedini, a pogotovo ne i najveći problem s kojim se Savez trenutno suočava. Kadrovski problemi su se nagomilali. Kompletno vodstvo DFB-a je „kontaminirano“ raznim skandalima i spornim (poslovnim) odlukama. Blamaža oko pokušaja angažiranja Borne Sose da uskoro zaigra za „Elf“ pritom se čini kao prava sitnica u odnosu na cijeli niz problema koji trenutno muče Njemački nogometni savez.

DFB je sinoć (11. 5.) objavio priopćenje kojim najavljuje „novi početak“. A u priopćenju stoji kako je „Fritz Keller samostalno, i to u skladu s odgovornošću koju ima kao predsjednik Saveza, izrazio spremnost da svoj mandat stavi na raspolaganje u ponedjeljak, 17. svibnja 2021., nakon okončavanja postupka pred Sportskim sudom DFB-a“. Zajedno s njim Savez napušta i glavni tajnik DFB-a Friedrich Curtius, već je, kako je potvrđeno, postignut dogovor oko sporazumnog prekida ugovora o radu.

Borba za moć unutar DFB-a

Keller i Curtius već mjesecima vode internu bitku oko moći – ali nisu njih dvojica bili jedini akteri. U sve je bio uključen i Kellerov zamjenik zadužen za amaterski sektor – Rainer Koch. U DFB-ovom priopćenju o tome se kaže:

„Obojica dopredsjednika dr. Rainer Koch i Peter Peters ostaju na svojim funkcijama do novih izbora. Rainer Koch se na sljedećem Bundestagu (kongresu DFB-a, nap. red.) više neće kandidirati za dužnost dopredsjednika Saveza za sektor amatera. A sadašnji rizničar dr. Stephan Osnabrügge također se neće kandidirati za dužnost rizničara. Sljedeći Bundestag će se održati nešto ranije nego što je bilo planirano, vjerojatno početkom godine 2022.”

Peters i Koch će, sudeći po sadržaju službenog priopćenja, nakon Kellerovog povlačenja „ravnopravno i privremeno voditi kao prijelazni predsjednici“, a njihov je zadatak da „zajedno s Predsjedništvom što prije DFB vrate u mirne vode".

Je li Koch pravi čovjek za to? On je tijekom prošlog vikenda u nekoliko intervjua odbacio kritike na račun načina na koji obnaša svoju dužnost te je demantirao i kontakte s medijskim savjetnikom Kurtom Diekmannom. Radi se o sumnji da je Koch s njim 2019. sklopio vrlo vrijedan, ali prilično netransparentan ugovor o pružanju komunikacijskih usluga. Odnos između Kocha i šefa Njemačke nogometne lige (DFL, udruženje profesionalnih klubova Bundeslige i 2. Bundeslige) je, kako se piše po medijima, iznimno narušen. Šef minhenskog Bayerna Karl-Heinz Rummenigge prošlog je vikenda pokušao „stabilizirati” poziciju Fritza Kellera. Ali njemu nije bilo spasa nakon „naci-afere“ i usporedbe Kocha sa sucem koji je bio aktivan tijekom nacističkog režima.

Rummenigge? Völler? Lahm?

I što sad? Hoće li čistka kompletnog vodstva biti dovoljna da se vrati povjerenje javnosti u DFB? I tko će ubuduće voditi Savez? Agencija DPA podsjeća da je rekorder po broju nastupa za „Elf” Lothar Matthäus već prošli tjedan javno predložio Rummeniggea, aktualnog šefa FC Bayerna, kao mogućeg Kellerovog nasljednika – eventualno u duetu s Rudijem Völlerom, koji će uskoro također okončati svoj angažman u redovima Bayera iz Leverkusena. U tisku se spominje i ime svjetskog prvaka, kapetana momčadi koja je u Brazilu 2014. osvojila zlato - Philippa Lahma. On trenutno obnaša dužnost šefa Organizacijskog odbora utakmica koje će se u sklopu Europskog prvenstva odigrati u Münchenu, odnosno njemačkog domaćinstva tijekom EURA 2024.

Interes za preuzimanjem liderske pozicije u DFB-u je signalizirala i Sylvia Schenk, poznata stručnjakinja za borbu protiv korupcije. Ona je, kako sama kaže, „spremna da s timom neovisnih osoba ponovno dovede DFB u mirne vode. Schenk je time poručila da bi htjela privremeno obnašati čelnu dužnost u Savezu – dok se stvari ne smire: “A nakon toga se može birati predsjednika DFB-a”, rekla je dugogodišnja sportska dužnosnica i nekadašnja vrhunska atletičarka za list "Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung", piše DW.

Kopirati
Drag cursor here to close