Sumnjivi poslovi oko Superkupa

Blokiran račun kompanije Gerarda Piquea

Istražni sudac Delia Rodrigo u utorak postupio po zahtjevu državnog tužitelja za zamrzavanje bankovnog računa koji pripada kompaniji za sportsku zabavu Kosmos.
Sport / Nogomet | 24. 04. 2024. u 01:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski sud naredio je zamrzavanje računa kompanije Gerarda Piquea dok ne bude završena istraga o poslovnom dogovoru nakon kojeg je Superkup Španjolske prebačen u Saudijsku Arabiju.

Španjolski sud je potvrdio izvještaje lokalnih medija u kojima se navodi da je istražni sudac Delia Rodrigo u utorak postupio po zahtjevu državnog tužitelja za zamrzavanje bankovnog računa koji pripada kompaniji za sportsku zabavu Kosmos, koju je pokrenuo i vodio Pique.

Španjolska policija je ranije ovog mjeseca uhitila bivšeg predsjednika nogometne federacije Luisa Rubialesa u sklopu istrage o korupciji i pranju novca u aktivnostima pod njegovim mandatom. Još sedam osoba je ranije uhićeno u ožujku kada je policija izvršila raciju u kancelarijama federacije u Madridu i rezidenciji Rubialesa u Granadi.

Rubiales je kasnije dogovorio kako će se Superkup Španjolske igrati u Saudijskoj Arabiji, ugovor koji je potpisan vrijedio je 40 milijuna eura po turniru. Pique, koji je u to vrijeme igrao za Barcelonu i igrao u španskom Superkupu, pomogao je u realizaciji tog ugovora preko svoje kompanije Kosmos.

Državni tužitelji su pokrenuli istragu 2022. godine nakon što su procurili audio fajlovi razgovora između Rubialesa i Piquéa u vezi s milijunima dolara provizija. Nakon pokretanja istrage, Pique se povukao iz nogometa.

Sa svojom kompanijom Kosmos odlučio je ući u svijet tenisa, točnije u Davis Cup koji je najblaže rečeno uništio. Ugovor o organizaciji Davis Cupa sklopljen je 2018. godine i Kosmos se njime obvezao da će u 25 godina u to natjecanje uložiti tri milijarde dolara. Novčani problemi počeli su s pojavom korone i odgodom finala 2020.

Međutim, ta priča o silnim milijardama je pala u vodu. Piqueova kompanija navodno nije bila u stanju isplatiti ni obećani nagradni fond za osam reprezentacija koje su sudjelovale na završnici 2022. godine. Kasnije se pojavila informacija kako je ITF tražio od Kosmosa isplatu od 40 milijuna dolara, kao proviziju (i valjda garanciju) kako bi stvari i u 2023. išle dalje kako je dogovoreno. S time da bi se ta provizija trebala u 2024. još malo i povećati. Nakon svega ITF je raskinuo ugovor s Kosmosom. Ova kompanija je najavila kako će se žaliti na odluku o zamrzavanju računa.

Kopirati
Drag cursor here to close