Što će biti dalje?

BBC protiv sebe, emisija bez Linekera trajala dvadeset minuta

Nakon suspenzije Linekera uslijedio je pravi kolaps programa, jer je njegova pokrenula lavinu otkazivanja televizijskih i radijskih emisija, što je itekako uzdrmalo TV kuću BBC.
Sport / Nogomet | 13. 03. 2023. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je nogomet više od igre potvrdio je slučaj BBC-ja i Garyja Linekera. Tijekom vikenda bez njega i njegovih kolega kultna emisija "Match of the Day" je trajala svega dvadeset minuta! Po prvi puta od 22. kolovoza 1964. godine bez voditelja, tako skraćena.

Čelnici BBC-ja su morali reagirati ali je još uvijek neizvjesna sudbina kultne emisije. Pojedini britanski mediji međutim javljaju da su tijekom nedjeljnih "kriznih pregovora" glavni direktor BBC-ja Tim Davie i Gary Lineker postigli dogovor, pa bi se stvari trebale vratiti u normalnu vrlo brzo. S druge strane, neki tvrde kako je vodstvo BBC-ija spremno vratiti na posao Linekera ako se ovaj javno ispriča za svoju izjavu. Što njemu naravno ne pada na pamet.

Podsjećamo, Lineker je suspendiran na zahtjev konzervativnih političara na Twitteru kritizirao imigrantsku politiku Britanske vlade, usporedivši ju sa zakonima, koje je donosila nacistička Njemačka, 30-ih godina prošlog stoljeća. Uskoro je reakcija mnogih uposlenika ove TV kuće, ali i bivših nogometaša koji su surađivali s Garyjem, Iana Wrighta, Alana Shearera i ostalih analitičara poput Alexa Scotta, Jermainea Jenasa, Marka Chapmana i Micaha Richardsa koji su se također odbili nakon svega pojaviti u studiju.

Uslijedio je i posvemašnji kolaps programa, jer je njegova suspenzija pokrenula lavinu otkazivanja televizijskih i radijskih emisija, što je itekako uzdrmalo TV kuću BBC.

Međutim, ovakvim razvojem situacije nisu zadovoljni britanski konzervativni političari. Brendan Clarke-Smith, član zastupničke skupine Common Sense, koja je oštro kritizirala Linekerove komentare, rekao je da BBC mora "postaviti neka osnovna pravila" o voditeljevoj upotrebi društvenih medija:

"Trenutačno se još uvijek čini da ga nije briga i misli da može raditi što želi. Malo poniznosti ne bi mu škodilo", tvrdi Clarke-Smith. I konzervativni zastupnik iz Ipswicha Tom Hunt "pozdravio" je Linekerovu suspenziju:

"Sloboda govora je važna. Ali kada ste najbolje plaćeni zaposlenik naše nacionalne radio-televizije, koju financiraju porezni obveznici, jasno je da uz to idu i posebne odgovornosti".

Lineker je između ostalog u svom postu objavio sljedeće:

"Primamo puno manje izbjeglica nego druge velike zemlje. Ovo je samo neizmjerno okrutna politika usmjerena prema najranjivijem sloju ljudi jezikom koji se nimalo ne razlikuje od onoga kojim se služila Njemačka 30-ih godina." Nakon lakrdije od emisije, mnogi novinari su reagirali, pa je tako Jack Seale Guardianov novinar napisao sljedeće:

"Za mnoge gledatelje to je bilo zbunjujuće iskustvo bez konteksta, bilo je to gledanje bez radosti. Lineker ne predstavlja "Match of the Day" jer je zabio tri gola protiv Poljske na Svjetskom prvenstvu 1986. Predstavlja ga jer je možda najbolji u TV poslu u košmarno teškom zadatku žongliranja analizom, raspravom i poveznicama s kamerom kako bi se uklopio u lagani ton i kruto trajanje, u emisiji koja se emitira uživo pred velikom publikom. Užitak ga je gledati kako to radi. Njegove fluidne, ali informativne interakcije s Wrightom i Shearerom nisu, kao što se može potvrditi gledanjem nogometa na bilo kojem drugom kanalu, tako lagane kao što izgledaju".

Kopirati
Drag cursor here to close