Bobby Moore

Bio je i ostao nogometna ikona i jedan od najboljih svih vremena u Engleskoj

Bio je kapetan engleske nogometne reprezentacije koja je pobijedila na Svjetskom prvenstvu 1966. u Engleskoj. Nastupio je 108 puta za reprezentaciju, što je u njegovo vrijeme bio rekord. Kasnije su ga pretekli Peter Shilton i David Beckham...
Sport / Nogomet | 24. 02. 2023. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni engleski nogometaš Bobby Moore, kapetan slavne generacije koja je 1966. osvojila Svjetsko prvenstvo, umro je na današnji dan prije 30 godina, 24. veljače 1993. u Londonu.

Robert Frederick Chelsea "Bobby" Moore rođen je u Barkingu 12. travnja 1941., a najviše vremena u klupskom nogometu proveo je igrajući za West Ham.

Bio je kapetan engleske nogometne reprezentacije koja je pobijedila na Svjetskom prvenstvu 1966. u Engleskoj. To je jedini engleski naslov svjetskih prvaka. Nastupio je 108 puta za reprezentaciju, što je u njegovo vrijeme bio rekord.

Kasnije su Peter Shilton (125) i David Beckham (115) skupili više nastupa.

Igrao je 15 godina za West Ham, od čega je više od 10 godina bio kapetan kluba. U prvoj momčadi igrao je od 1958. do 1974. godine na poziciji središnjeg braniča. Bio je svjetska klasa po sposobnosti čitanja nogometne igre.

Video: 1966 World Cup Final: England vs. Germany (Part 2) | Sporting History

Igrao je za englesku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 1962. u Čileu. Prvu utakmicu za reprezentaciju odigrao je u pripremnoj utakmici uoči tog Svjetskog prvenstva, na kojoj se iskazao pa je dobio mjesto u reprezentaciji.

Osvojio je FA kup s West Hamom 1964. i uspješno operirao rak testisa. Sljedeće godine s klubom je osvojio Kup pobjednika kupova.

Postao je kapetan Engleske nakon 30 nastupa za reprezentaciju. Na Svjetskom prvenstvu 1966. u Engleskoj bio je kapetan reprezentaciju u osvajanju naslova, bio je prvoklasni obrambeni igrač i sportska ikona.

U finalnoj utakmici protiv Zapadne Njemačke u kojoj su Englezi pobijedili s 4-2 imao je dvije asistencije. Primio je trofej prvaka na Wembleyu iz ruku engleske kraljice Elizabete II.

Video: Bobby Moore vs Brazil 1970 (4Dfoot)

Booby Moore postao je jako popularan u Engleskoj, dobio je nagradu za engleskog sportaša 1966. godine.

Na pripremama ususret Svjetskom prvenstvu 1970., imao je neugodno iskustvo u Kolumbiji, kada je uhićen na 4 dana i optužen za krađu nakita iz trgovine. Radilo se o nesporazumu pa je pušten.

Bio je kapetan na Svjetskom prvenstvu 1970., kada je Engleska ispala došavši među osam najboljih. Te godine, nepoznati otmičari prijetili su mu, da će mu oteti ženu. Nastavio je s dobrim igrama u klubu i reprezentaciji.

Moore je dosta pio, ali obično je dan prije utakmice trenirao i suzdržavao se od alkohola. Nastupio je za West Ham 509. put 1973. godine, čime je postavio rekord. Rekord sada drži Billy Bonds, koji je za West Ham nastupio 793 puta.

Prešao je u Fulham 1974., a u finalu FA kupu te godine, Fulham je izgubio od West Hama. Igrao je za Fulham do 1977. te kasnije još za dva američka kluba, San Antonio Thunder i Seattle Sounders.

Video: Bobby Moore - GREATEST ENGLISH DEFENDER EVER

Bio je trener bez većih uspjeha s klubom Eastern AA iz Hong Konga i engleskim klubovima Oxford City i Southend United.

Imao je novčanih problema u kasnijim godina, razveo se sa ženom nakon dugogodišnjeg braka i oženio drugom ženom. Umro je od raka u 51 godini života.

Prvi je, koji je umro od reprezentativaca Engleske, koji su osvojili naslov svjetskih prvaka 1966. Svi oni su mu došli na sprovod.

Njegov broj 6 u West Hamu umirovljen je i više ga nitko ne nosi. Osnovana je zaklada pod njegovim imenom za borbu protiv raka.

Postao je član Engleske nogometna kuće slavnih 2002. Dobio je bistu u Londonu. Povodom UEFI-nog jubileja 2003., Engleski nogometni savez izabrao ga je za najboljeg engleskog nogometaša u posljednjih 50 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close