Braco kontra Nike

Bild: Što Salihamidžić mora naučiti iz transfera Philippea Coutinha?

"Ja se istodobno sjećam kako mi je u vrijeme Audi-Cupa preneseno da je Salihamidžić podcjenjivački govorio o Niki Kovaču, jer je želio dovesti Perišića".
Sport / Nogomet | 20. 08. 2019. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niko Kovač i Hasan Salihamidžić, dvojica iskusnih nogometaša koji su ostavili traga u Bundesligi, dobili su nezahvalnu, ali iznimno inspirativnu ulogu glavnog trenera i sportskog direktora Bayerna.

Hijerarhijski, Salihamidžić je nadređen Kovaču, ali njih su dvojica uvijek u javnosti isticali svoj prijateljski odnos i kako se iznimno dobro poznaju i uvažavaju, tako da upravo na tome i grade svoje odnose unutar kluba.

Međutim, s obzirom na njihovo porijeklo, svjesni su i oni, a i ukupna sportska javnost, da će ih se promatrati pod posebnim povećalom. Obojica imaju prednost što odlično govore njemački jezik i što je velika većina nogometaša u Bayernu ipak svjesna kolike su rezultate dosad ostvarili Braco i Niko. S druge strane, imaju taj hendikep da su ima stolice za nekoliko nijansi klimavije nego nekim drugima u bavarskom velikanu. Kako god to netko za sebe tumačio.

Foto: Getty Images / Salihamidžić i braća Kovač

Aktualni prijelazni rok pružio je priliku kolumnistu Bilda, Raimundu Hinku, koji godinama prati bavarskog velikana, da ukaže na neke stvari koje Hasan Salihamidžić iz toga treba naučiti, posebice od Karl-Heinza Rummeniggea.

Hinko piše kako je zapravo Rummenigge bio taj koji je realizirao sve važne transfere, uključujući i dovođenje Coutinha iz Barcelone, a da je Salihamidžić s njim bio u pratnji.

Kolumnist Raimund Hinko, ne bez ironije, čestita Rummeniggeu što je sa sobom u Barcelonu, na pregovore o Philippeu Coutinhu, poveo i svog sportskog direktora (!?).

"Čestitam ti, dragi Karl-Heinz, što si na pregovore s Barçinim predsjednikom Josepom Bartomeuom poveo i Bracu Salihamidžića, kako bi on mogao naučiti neke lekcije koje će mu dobro doći nakon svih neuspjelih pokušaja dovođenja igrača. Primjerice, pokušavajući dovesti anonimusa kao što je Callum Hudson-Odoi, Salihamidžić je dozvolio da ga pola godine vuku za nos", piše ovaj kolumnist.

On dodaje kako pritom ne misli ništa loše, jer mu je posve jasno da sadašnji sportski direktor Bayerna, bez većih iskustava i završenih adekvatnih studija, ne može puno niti znati o toj nemilosrdnoj borbi na tržištu nogometaša.

Nadalje, on podsjeća Rummeniggea na Salihamidžićev stav glede dovođenja Ivana Perišića u Bayern.

Foto: FC Bayern / Salihamidžić, Perišić, Rummenigge

"Salihamidžić te podsjeća na Ulija Hoeneßa kad je ovaj bio mlađi, kazao si jednom, dragi Karl-Heinz. Ti često pogađaš stvari u srž, ali si ovoga puta promašio. Glasno sam vriskao kad sam vidio sliku na kojoj Ivanu Perišiću predaješ Bayernov dres. Na istoj je slici i Salihamižić, s osmjehom zadovoljstva, od uha do uha. Ali ja se istodobno sjećam kako mi je u vrijeme Audi-Cupa preneseno da je Salihamidžić podcjenjivački govorio o Niki Kovaču, jer je želio dovesti Perišića. Možda sam previše osjetljiv, ali ovo je posao u kojem se vašem treneru ne može ništa spočitati. Da se odnosio neljudski ili da se nije znao nositi s podsmješljivim dobacivanjem sa svih strana", piše Bildov kolumnist.

"No, najvažnije je da ti, Karl-Heinz, (predsjednik) Uli i guru transfera Giovanni Branchini savršeno funkcionirate. Vi ste desetljećima izgrađivali svoju mrežu poznanstava i ona je i danas čvrsta, kao što je i ranije bila. Umiruje činjenica ste tu Uli i ti, bar još neko vrijeme, kako bi Braco ili netko drugi mogao naučiti kako se taj posao radi", piše Raimund Hinko bez imalo uvijanja.

Foto: FC Bayern / Salihamidžić i Coutinho

Ukazujući na kraju još jednom na ulogu i značaj plemenitih igrača kao što je Coutinho, kolumnist Bilda navodi primjer nogometne vještine koju pokazuju igrači Manchester Cityja, predvođeni Pepom Guardiolom.

"Ono što igrači Pepa Guardiole pokazuju na terenu, vrhunski je mamac za ljubitelje nogometa. Iako domaća liga o tome može još uvijek samo sanjati, jer je to ipak jedan drugi nogometni svijet, s ovakvim pristupom možemo biti i oduševljeni fanovi Bundeslige", zaključuje on.

Kopirati
Drag cursor here to close