Prozvao ga ministar

Benzema optužen da surađuje sa terorističkom organizacijom

Pokret je 2011. prerastao u političku organizaciju u Egiptu i odmah postigao uspjeh, uključujući pobjedu svog predstavnika na predsjedničkim izborima, Mohameda Morsija, prvog izabranog predsjednika Egipta.
Sport / Nogomet | 18. 10. 2023. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zatvorili smo više od 1.100 muslimanskih centara u zemlji i posebno se obraćam gospodinu Karimu Benzemi, koji održava kontakte sa zloglasnim osobama i, kao što svi znamo, "Muslimanskom braćom", rekao je ministar Gerald Dermanin uživo na televiziji, iznijevši teške optužbe na račun jednog od najboljih francuskih nogometaša.

Ove riječi, koje bi mogle značiti i najavu istrage nakon Benzemina povratka u Francusku, uslijedile su nedugo nakon što je alžirski nogometaš na svom profilu na društvenim mrežama osudio izraelsko bombardiranje Gaze i palestinskih civila.

"Sve naše molitve usmjerene su prema stanovnicima Gaze koji su ponovno žrtve nepravednog bombardiranja koje ne štedi ni žene ni djecu", napisao je napadač Al Ittihada i izazvao lavinu komentara.

Bivši nogometaš Racinga, Deportiva i Mallorce, Dudu Aouate, odgovorio je na njegovu objavu riječima: "Ti ku… sine".

Tko su "Muslimanska braća"?

Riječ je o pokretu utemeljenom 1928. godine u Egiptu, u sjeveroistočnom dijelu Kaira zvanom Ismailija, u blizini Sueskog kanala. Osnovao ju je Sheikh Hassan Al-Banna, jedan od duhovnih vođa egipatskih sunita, s dva kratkoročna i jednim krajnjim ciljem – protjerivanje Britanaca i uništavanje njihovog utjecaja u Egiptu, preuzimanje kontrole nad državom uz uspostavu islamskih vrijednosti, a kasnije i obnova carstva iz 7. st. koja se protezala od Španjolske do Indonezije.

Muslimansko bratstvo jedna je od najstarijih islamskih organizacija u arapskom svijetu i muslimanskim vjernicima općenito, prenosi Sportklub.

Ova organizacija vrlo brzo je stekla veliku popularnost među stanovnicima Egipta ponajviše zahvaljujući organizaciji velikog broja humanitarnih akcija i pomoći najugroženijim slojevima društva, ali i radu na povezivanju i jačanju nacionalne svijesti među pripadnicima srednje klase.

Popularnost, utjecaj i kontakti Muslimanske braće brzo su se proširili izvan granica Egipta i danas imaju poklonike, aktiviste i vođe diljem svijeta.

Pokret je prerastao u političku organizaciju

Pokret je 2011. prerastao u političku organizaciju u Egiptu i odmah postigao uspjeh, uključujući pobjedu svog predstavnika na predsjedničkim izborima, Mohameda Morsija, prvog izabranog predsjednika Egipta.

No, kada je Morsi vojnim udarom 2013. skinut s vlasti, uhićen je vođa organizacije "Muslimanska braća" Mohammed Badie, a sam pokret zabranjen i proglašen terorističkim, što je slijedilo još nekoliko arapskih zemalja , uključujući i ekonomski najjaču Saudijsku Arabiju.

Kraljevske obitelji Bliskog istoka uvijek su je smatrale prijetnjom monarhijskom poretku.

Turska je, međutim, ostala sigurna zemlja za članice ove organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close