Španjolska

Atletico i Espanyol smanjuju plaće

"Smanjili smo im radne sate za 70 posto. Svi su obaviješteni o tome te su iskazali razumijevanje i poštovanje", naveo je Espanyol.
Sport / Nogomet | 27. 03. 2020. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Barcelone koja je još u četvrtak otvorila postupak smanjenja plaća svojim profesionalnim sportašima, u petak su još dva španjolska nogometna prvoligaša, madridski Atletico i Espanyol iz Barcelone, poslali državnom uredu za zapošljavanje zahtjev za privremenom suspenzijom ugovora.

"Ovako grozna situacija nas prisiljava donijeti teške, ali potrebne odluke. Nažalost, kako bi klub preživio, prisiljeni smo zatražiti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERE) za igrače, trenere, tehničko osoblje i zaposlenike", napisao je generalni direktor Atletica Miguel Angel Gil Marín u pismu poslanom članovima kluba.

Gil nije naveo u kolikom će postotku biti smanjene plaće igračima i zaposlenicima dok traje izvanredno stanje u zemlji. Atletico je prije dva tjedna izborio ulazak u četvrtfinale Lige prvaka pobjedom nad europskim prvakom Liverpoolom. U prvenstvu zauzima šesto mjesto s 45 bodova, 13 manje od vodeće Barcelone.

Posljednjeplasirani Espanyol je u petak izvijestio o 70-postotnom smanjenju plaća svojim nogometašima čime je slijedio primjer svog velikog gradskog susjeda Barcelone, javlja Hina.

"Zbog privremene suspenzije natjecanja te izvanredne situacije koju proživljavamo upravo smo pred nadležnim uredom za zapošljavanje otvorili Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERE)", priopćio je Espanyol pozvavši se na "višu silu".

Mjera će utjecati na igrače, trenere, fizioterapeute prve muške i ženske ekipe, a također i na one iz podmlatka.

"Smanjili smo im radne sate za 70 posto. Svi su obaviješteni o tome te su iskazali razumijevanje i poštovanje", naveo je Espanyol.

Proporcionalno će im za 70 posto biti smanjene plaće tijekom izvanrednog stanja koje u zemlji počelo 14. ožujka a trajat će minimalno do 11. travnja.

Tu odluku tek treba potvrditi ured za zapošljavanje u Barceloni kojem je dostavljen zahtjev. Igrači bi trebali nastaviti vježbati u svojim stanovima i kućama, kao što su to individualno radili prethodna dva tjedna.

Barcelona je istu mjeru najavila u četvrtak navečer no nije okrirla u kolikom je postotku smanjila radno vrijeme igračima i zaposlenicima.

Barcelonini nogometaši, košarkaši i rukometaši, među kojima hrvatski igrači Ivan Rakitić, Ante Tomić i Luka Cindrić ovaj tjedan nisu uspjeli postići dogovor o sporazumnom smanjivanju plaća. Nisu se mogli dogovoriti oko postotka.

Espanyol je izvijestio kako je sa svojima postigao prijateljski dogovor.

"Momčad je iskala dobru volju i spremnost na postizanje prijateljskog sporazuma pa klub nije morao posezati za drastičnijim radnim mjerama", navedeno je u priopćenju.

U Španjolskoj je u petak broj oboljelih od koronavirusa porastao za gotovo 7.900 premašivši 64.000. Klubovi tenutno ne dobivaju prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvenira jer je 47 milijuna stanovnika u kućama, a stadioni i trgovine s dresovima su zatvorene.

U Španjolskoj u slučaju "više sile", kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14. ožujka, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo – ERTE). To su proteklih tjedana učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen. Zaposlenici kada uđu u postupak ERTE mogu tražiti i državnu naknadu za nezaposlene do određenog iznosa ako ispunjavaju kriterije.

Kopirati
Drag cursor here to close