LVG

Arogantni perfekcionist

Van Gaal nije bio običan trener. Bio je prije svega perfekcionist, ali i egomanijak, dominantan, pa i arogantan, kada se pričalo o nogometu jednostavno nikome nije dao ispred sebe.
Sport / Nogomet | 03. 04. 2019. u 16:13 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21. svibnja 2016. godine na Wembleyu se igralo finale FA Kupa. Puncheon je dvanaest minuta prije kraja utakmice zabio za vodstvo Cristal Palacea protiv Manchester Uniteda.

U godinama kada je potrošio milijune i nije osvojio ništa činilo kako Manchesteru još samo fali da im trofej ispred nosa uzme Palace. Ipak se to nije dogodilo, Mata će izjednačiti, a Lingard golom u 110. minuti osigurati pokazat će se kasnije jedini trofej Louis van Gaalu na klupi ovog velikana. Ali i prvi u eri nakon velikog Sir Alexa Fergusona


- Koji je to menadžer mogao napraviti, što sam ja napravio? Osvojio sam trofej šest mjeseci nakon što su me novinari već smijenili, pričao je nakon finala Nizozemac.


Dva dana kasnije će isti dobiti otkaz. Prije nego što će zatvoriti vrata ureda unutar trening centar Manchester Uniteda u Carringtonu, Nizozemac je dogovorio i odštetu, pet milijuna funti. Nije bio iznenađen jer je navodno već ranije znao kako mu je "daska nasapunana".




Priča kaže kako ga je njegov nekadašnji prevoditelj iz Barcelone, kasnije veliki trener Jose Mourinho nazvao na telefon kako bi mu priopćio da je već sredio posao trenera Uniteda! Van Gaal je napustio United i nestao sa scene. Prije toga je uspio potrošiti novca na nove igrače za godinu dana koliko nije uspio Ferguson za 27 godina. Vrlo vjerojatno bi se stvari drugačije razvijale da je s Unitedom napravio nešto više, ali nije. A nekako najlakše se pamte posljednji rezultati.

Perfekcionist, arogantan, tvorac sjajnog Ajaxa...

Van Gaal nije bio običan trener. Bio je prije svega perfekcionist, ali i egomanijak, dominantan, pa i arogantan, kada se pričalo o nogometu jednostavno nikome nije dao ispred sebe. Međutim, nešto mu se ne može osporiti. Stvorio je jedan sjajni Ajax s prve polovine devedesetih, znao je u vatru baciti mlađe. Sjetite se Inieste i Xavija u Barceloni, Mullera i Tonija Kroosa u Bayernu, Marcusa Rashforda. Nije bio trener koji koristi gotovi proizvod, tražio je i volio stvarati igrače. Zanimljivo, prije dvije godine je nagovijestio svoj odlazak.


- Mislio sam da ću samo uzeti pauzu, da će to biti odmor, a onda sam pomislio da se ipak više neću vratiti. Onda se brzo demantirao rekavši:

- Ne, ja nikad nisam rekao da odlazim u mirovinu. Samo sam uzeo godinu dana pauze i na ljeto ću odlučiti gdje nastavljam karijeru. Odbio sam ponudu iz Kine, a prije nekoliko tjedana zvala me i Valencia, no i njoj sam se zahvalio. Volio bih ponovno raditi u Španjolskoj, ali novu priliku nakon Uniteda jednostavno nije dobio.


- Završio sam s ovim poslom. Moja supruga je već u mirovini 22 godine, da bi uvijek mogla biti sa mnom. Obećao sam joj da ću se povući kada napunim 55 godina. Ne mogu dalje. Kao što moji igrači imaju pravo biti sa mnom, isto vrijedi i za moju suprugu. Presretna je zbog ove odluke.

Nezgodan kad popije

Netko će reći normalan potez, ali oni koji bolje poznaju ovog stručnjaka znaju kako je njegov odnos baš sa suprugom Truus s kojom je u braku od 2007. godine, često bio na rubu. U prijevodu, mi bismo rekli " Imao je čudnu narav kad popije koju više". Upravo tada bi bila na udaru supruga koji ju je često zna ponižavati u društvu.

- Način na koji je tretirao Truus u društvu nije bio nimalo kavalirski i ponekad je bio ponižavajući. U društvu svojih prijatelja i poznanika, Louis je dao komentare koji bi bili temelj za rastavu u devet od deset brakova, napisao je Hugo Borst u knjizi "O, Louis: U potrazi za Louisom van Gaalom" Truus je za one koji ne znaju druga supruga Luisa Van Gaal. Njegova prva Fernanda, je preminula od karcinoma 1994. godine, kada je Van Gaal bio na vrhuncu karijere. Bio je na vrhuncu ali i na raskrsnici. Kasnije će objasniti.


- Kada sam izgubio Fernandu prestao sam vjerovati u boga, jer bog nije poštovao moju suprugu kao ljudsko biće. Nije joj pomogao u njenoj patnji. Odmah sam ponudio ostavku u Ajaxu, želio sam biti uz svoje kćerke, ali one su rekle kako je njihova želja, a to bi bila i želja njihove majke da se vratim u klub.


Godinu kasnije, s Ajaxom je postao prvak Europe. Ajaxom kojeg je preuzeo 1991. godine. Kada je preuzimao Ajax prilikom potpisa ugovora je rekao:


- Čestitam vam što ste potpisali najboljeg trenera svijeta. Prethodno je u istom klubu bio asistent još jednog genija Lea Beenhakkera.


Volio se zakačiti

S Ajaxom je uzeo jedanaest trofeja, sve što je mogao u pet godina. Kao igrač nije napravio ništa posebno iako je uporno tvrdio kako je bolji od Cruyffa i Neeskensa u to vrijeme, iako je on igrao za Antwerpen i Spartu Rotterdam. Gledajući trenersku karijeru u svakom klubu se nakon Ajaxa znao "zakačiti s nekim".


U Barceloni je to bio Rivaldo, u tom trenutku jedan od najboljih igrača svijeta. Brazilac je tražio da igra iza napadača, ne na krilu, na kraju je završio na klupi. U konstantom sukobu je bio s jednim od najvećih svih vremena Johanom Cruyffom. Sukob je kulminirao 2011. godine kada se Cruyff usprotivio postavljanju Van Gaala na mjesto izvršnog predsjednika Ajaxa. Iako je Cruyff bio protiv, četvorica članova UO su se sastala s Van Gaalom kojeg je na kraju Cruyff tužio te je dobio parnicu tako da Louis nije došao na željenu poziciju.


U Bayernu je trenirao strogoću na Van Bommelu kojem je uzeo kapitensku traku i naravno poslao ga na klupu. I nije se samo dokazivao Van Bommelu, još jedna velika zvijezda tog perioda je bila na udaru - Luca Toni. Za vrijeme jednog ručka u trening kampu Talijanu se prišuljao iza leđa, povukao ga za uši i rekao mu da sjedi uspravno. Valjda je ovaj sjedio „ malo pogrbljeno“ . Toni nije mogao prijeći preko toga te su krenule svađe zbog kojih je degradiran u Bayernovu drugu ekipu.


- Sve mu je bilo ravno zato što je imao muda, čime se stalno dičio.Jednom prilikom to nam je doslovno i pokazao skinuvši hlače. Nikada nisam nešto tako doživio, bilo je totalno nastrano, sjeća se Toni. I to nije bilo sve.





U trenutku kada je vodio Bayern (2010. godine), Van Gaal je napisao knjigu “Biografija i vizija” za koju je predgovor napisao Uli Hoenessa. Promocija knjige se nekako poklopila s najgorim startom sezone za Bayern u povijesti Na promociji je Van Gaal mrtav hladan poklonio knjigu vodećim ljudima Rummeniggeu i Hoenessu uz poruku.


- Pročitajte je, možda nešto naučite!

Kopirati
Drag cursor here to close