Veliki broj igrača i trenera

Arena Football Conference u Mostaru

Govoreći o svojim početcima kao i uspjesima kroz godine trenerskog iskustva, Owen je predstavio različite tehnike individualnog i timskog pristupa igračima.
Sport / Nogomet | 13. 06. 2022. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je Arena Football Conference na kojoj je Adam Owen kao jedan od najpoznatijih trenera modernog nogometa govorio o ključnim točkama pripreme i upravljanja igračima. Preko 60 igrača i trenera BiH nogometnih klubova, imali su priliku osim teorijskog podučavanja nazočiti i praktičnom dijelu konferencije.

Govoreći o svojim početcima kao i uspjesima kroz godine trenerskog iskustva, Owen je predstavio različite tehnike individualnog i timskog pristupa igračima. Ključ modernog nogometa prema riječima Owena je prepuštanje trenera u korak s vremenom te odbacivanje zastarjelih principa rada. Također kao veliku važnost istaknuo je jednak pristup mladim igračima kao i najvećim zvijezdama nogometa kako bi se omogućio njihov profesionalni rast kroz učenje i treninge na visokom nivou.

Da je priprema pola posla potvrdio je i sam Owen govoreći o važnosti prikupljanja svih potrebnih informacija prije početka bilo kakvog posla na terenu. Kroz zanimljive primjere prikazana je tjedna priprema za utakmicu.

''Ako želite da vaš igrač postane elitni igrač, onda on mora igrati 5000 minuta iz godine u godinu'', kazao je Adam o temi kako načiniti elitnog igrača te koliko je potrebno trenirati do te razine.

Vizija prepuštanja igre mladim igračima ispočetka se može činiti kao loša odluka, ali nakon nekog vremena, uz puno rada i odigranih utakmica, mogu dokazati svoje sposobnosti kroz tim i plasirati se u na Europsko ili Svjetsko prvenstvo, poručio je Owen govoreći kroz primjere određenih klubova.

Trener nogometnog kluba Zrinjski, Sergej Jakirović kao gost predavač progovorio je o ključnim točkama uspjeha, a to su optimizam, dobra komunikacija, koncentracija i međusobno uvažavanje.

Osim toga velika pozornost je na radu i disciplini ali i maksimalnim ciljevima koji kroz snove svakog nogometaša donose motivaciju za uspjeh, što dokazuju i uspjesi Kluba Zrinjski.

''Trening je osnova i bez treninga se ništa ne može postići'', poručio je Jakirović te dodao: ''greške se događaju i sastavni su dio sporta, a ono što je neoprostivo je da ne daješ sve od sebe''.

Sudionici su mogli čuti mnogo i o samoj fizičkoj pripremi igrača na tematskom dijelu predavanja, ali i štošta novo od gosta predavača Zorana Mamića koji je svoje predavanje posvetio iskustvu stečenom kroz rad u nogometnom klubu Dinamo. Na dvodnevnoj konferenciji upriličen je praktični dio na terenu te naposljetku diskusija na kojoj su prisutni mogli kroz druženje postavljati pitanja i razmijeniti iskustva.

Adam Owen kao jedan od najpoznatijih trenera modernog nogometa, može se pohvaliti radom s poznatim nogometnim imenima poput Geretha Balea, Arona Ramseya i Javiera Mascherana. Do sada je postigao velike uspjehe za međunarodni i europski nogomet, a svoja ostvarenja postigao je u poznatim nogometnim klubovima poput Glasgow Rangersa, Celtica, Benfice i Servettea. Dobitnik je 11 različitih trofeja. Tehnički je direktor poljskog prvaka Lech Poznana i gost predavač u sedam nacionalnih saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close