Četvrtfinale

A mnogi su se smijali Gasperiniju...

Gasperini je prošle sezone u Italiji proglašen za najboljeg trenera prošle sezone u izboru Talijanskog nogometnog saveza.
Sport / Nogomet | 20. 02. 2020. u 09:51 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle sezone smo uživali u igri Ajaxa koji je ostao bez finala Lige prvake u posljednjim trenucima revanš utakmice polufinale. Ove sezone je to definitivno Atalanta koja jeste u svojoj povijesti igrala polufinale Kupa Kupova 1988. godine, četvrtfinale Kupa UEFA 1991. godine, ali ovo je ipak Liga prvaka.

Liga prvaka u kojoj se Atalanta prvi put našla, u kojoj je nakon tri odigrane utakmice imala nula bodova uz gol razliku 2:11. Svi su nekako s podsmjehom gledali na ovu momčad koja svoje utakmice ne igra na domaćem terenu, na njenog trenera Gasperinija i njegovu "trojicu u zadnjoj liniji". Međutim taj Gasperini je skoro doveo Atalantu do četvrtfinala. Atalantu koja drži četvrto mjesto u domaćem prvenstvu.

''S jedne strane moramo da budemo zadovoljni zbog rezultata. Ali ipak postoji osjećaj žaljenja zbog primljenog gola. Nismo smjeli sebi dozvoliti da primimo gol i bilo je još nekih sličnih situacija. Sigurno će morati biti puno oprezniji na Mestalli. Svi smo puno radili kako bismo ostvarili ovakav rezultat. Nadali smo se da ćemo ostvariti dobar rezultat, ovo je večer koje ćemo se dugo sjećati, rezultat je najveći dar koji smo mogli dati našim brojnim navijačima. Moramo da dokažemo da smo vrijedni četvrtfinala i da, u najmanju ruku, odigramo u revanšu kao što smo u većini ovog prvog meča igrali'', pričao je sinoć nakon utakmice Gian Piero Gasperini koji je dokaz kako ne morate biti vrhunski igrač da bi bili jednako tako ili najmanju ruku dobar trener.

U Interu nisu imali strpljenja

Trenersku karijeru je počeo graditi u Juventusovoj omladinskoj školi, prije nego što će preuzeti Crotone tada trećeligaša. Već u prvoj sezoni ovu momčad je uveo u drugu ligu, a onda stabilizirao na sredini ljestvice. Preuzeo je tada Genou, koju je opet iz prvog pokušaja iz druge lige uveo u Serie A i do Europe. A onda je došla ponuda Intera. Intera u kojem je od početka dočekan na nož.

Milanski tisak je bio posebno raspoložen. Gasperini je bio previše neiskusan, previše provincijalan, previše ustrajan na toj priči s trojicom u zadnjoj liniji.

Ne odustaje od svog sustava

Otpušten je ali nije odustajao, i dalje je forsirao sustav igre s trojicom stopera uz klasično markiranje čovjek-na-čovjeka, ono "starinsko" kako bi dobio priliku za jak presing visoko u terenu.

U takvoj situaciji njegov cilj je bio ostaviti protivničkim stoperima loptu u nogama, natjerati ih da krenu prema sredini s loptom. Međutim, danas to izgleda super, ali nije bilo lako Gasperiniju kada je preuzeo Atalantu. prvih pet utakmica na Atalantinoj klupi imao remi i četiri poraza.

Predsjednik Antonio Percassi je stao iza njega, što se priznat ćete ne događa baš često. Priča kaže kako je Percassi ušao u svlačionicu i igračima jednostavno objasnio.

''On je naš menadžer, najbolji mogući menadžer i nedodirljiv je. Dakle, sada da vidimo vas, što možete ponuditi?''

Gasperini je ostao, ostao je i njegov način treniranja, njegova taktika a Atalanta je prvo završila na četvrtom mjestu na tablici, pa je ušla u Ligu prvaka i sada su tu skoro u četvrtfinalu. Od Gasperinija je učio i Ivan Jurić koji ove sezone radi čuda s Veronom. Jurić i Gasperini su surađivali i ranije. Igrajući za Crotone, Ivan je 2003. godine upoznao Gasperinija koji je preuzeo klub, a kada je Gian Piero 2006. prešao u Genou za sobom je povukao i Jurića. Kasnije će to napraviti kada je preuzimao Gasperini Inter.

''S Gasperinijem se znam već mnogo godina i poznajem sve njegove metode rada, čak sam zadnju godinu igranja u Genoi kao kapetan momčadi bio njegova produljena ruka. Učio sam od njega, mnogo toga i naučio. On je moj učitelj, po mom mišljenju najbolji trener u Italiji. Atalanta uvijek igra sjajno, godinama su se usavršavali, dosljedni su svom stilu'', kaže Jurić.

Gasperini je prošle sezone u Italiji proglašen za najboljeg trenera prošle sezone u izboru Talijanskog nogometnog saveza.

''Mi smo momčad koja inače stvara dosta šansi pa je u prvoj utakmici možda moglo biti i više golova na obje strane. Mi smo radili za svoje golove, oni su svoj dobili na poklon od nas. Uhvatila nas je mala euforija te smo na trenutke gubili koncentraciju. Moramo analizirati i vidjeti gdje smo griješili, ali moramo zabiti i tamo. Branit ćemo se, ali ne želim da odemo u Španjolsku s tri gola prednosti pa da samo čekamo'', poručio je Gasperini.

Kopirati
Drag cursor here to close