Mostarski derbi

Derbi je više od utakmice: Napokon pred navijačima

Prvi put nakon skoro dvije godine mostarski derbi igrat će se pred punim tribinama.
Sport / Nogomet | 14. 09. 2021. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina je već postala uobičajena praksa. Na kultnom Kantarevcu kapetani i treneri mostarskih klubova. I veći broj novinara.

Normalno jer ipak se radi o derbiju za koji će uvijek treneri reći kako je to utakmica vrijedna tri boda, ali su svjesni da ipak pobjeda ili dobar rezultat znače puno više. Prije svega s tog psihološkog aspekta, a dodatni vjetar u leđa jednima i drugima bi itekako dobro došao pred period u kojem će skoro svaka tri dana ići na teren.

Period kroz koji je ranijih sezona prolazio Zrinjski na otvaranju sezone, ove Velež. Prošle sezone kroz međusobno dvoboje u konačni na kraju smo imali jedan veliki remi. Jer prvo je Velež slavio 2:0, pa Zrinjski 3:1, dok je treća utakmica završila 0:0. Gledajući trenerski staž, strategu Zrinjskog Sergeju Jakiroviću je ovo drugi, Feđi Dudiću njegovom kolegi na suprotnoj strani peti, s tim da je još dvije utakmice odradio na klupi Goška.

O tom koliko je zadovoljan ostvarenim do sada i što misli o protivničkoj momčadi, Sergej Jakirović kaže:

- Gradski derbi je više od utakmice, ali meni je osobno utakmica koja nosi tri boda, kao i svaka druga. Naravno da je veliki rivalitet, ali mi igramo kući pred našim navijačima i nadamo se pobjedi. Jako sam zadovoljan ostvarenim u dosadašnjem dijelu sezone, jer smo imali pet utakmica u gostima. Napredovali smo u mnogim segmentima od trenutka kada sam ja tu stigao. Naravno, promijenilo se i dosta igrača, što je normalno nakon sezone u kojoj nismo ostvarili cilj. Napravili smo jedan miks koji izgleda dobro. Što se tiče Veleža znam da je njihov trener imao problema oko igrača do 21 godine i mislim da niti u jednoj utakmici nije mogao na teren izvesti najbolji sastav. S te strane gledajući, mislim da smo u prednosti, ali tu ima individualaca koji mogu napraviti ono što se kaže dar-mar, ali i momčadski su jaki što se vidjelo prošle sezone kada su imali veliku seriju bez poraza.

Svjesni smo da neće biti lako, Velež je respektabilan protivnik i bit će vrlo uzbudljiva utakmica. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu, kako na terenu tako i van terena. Imamo još jedan trening prije utakmice, svi igrači su na dispoziciji i na tom posljednjem treningu ćemo se odlučiti za dvadeset igrača koji su u konkurenciji.

Njegov kolega Feđa Dudić ima manjih problem oko sastava, na posljednjem treningu se povrijedio jedan od konstantnijih ove sezone, Haris Ovčina, pa je njegov nastup pod upitnikom. Kako kaže Dudić on je vjerovao da će s obzirom na novi termin utakmice, biti nešto malo manje toplije, međutim kako stvari stoje i sutra će biti vruće, sparno, dosta neugodno za igrače jer se igra od 17 sati.

- Pripreme kao i za svaku drugu utakmicu s obzirom na to da je teško što ćemo i mi i oni u 21 dan imati po sedam utakmica za razliku od drugih klubova koji će imati jednu manje i onda nemaš puno vremena nakon utakmice ni da se raduješ ni da tuguješ. Jednostavno se pripremaš za novi meč jer svako tri dana ide nova utakmica i nitko te ne pita šta je bilo prije tri dana i mi smo to najbolje osjetili na svojoj koži kada smo usporedo igrali prvenstvene i europske utakmice. Tu smo vidjeli kako to ide brzo od euforije do neke negativne atmosfere, ali sve je to za nas i moramo se znati nositi s tim. Što se tiče same utakmice zaista mislim da u ovom trenutku se sastaju dvije ekipe koje žele da igraju, koje igraju visoki presing i igraju za gol više. Očekujem dobru utakmicu ukoliko bude dozvoljavalo vrijeme jer se za sutra očekuje malo sparno vrijeme. Kada sam saznao za termin utakmice mislio sam da će malo temperatura popustiti, ali vidite da je i dalje temperatura preko 30 stupnjeva. Sigurno to može da umanji malo kvalitetu utakmice, ali sve drugo akter i forma obje ekipe nam obećavaju da neće izostati kvaliteta.

O protivniku kaže:

- Kada pogledate imena možete steći dojam da se radi o slabijoj ekipi u odnosu na prošlu sezonu, međutim tabela i rezultati i igre ove ekipe vas jako brzo demantiraju. Oni su i dalje neporažena ekipa, odigrali su nekoliko vrhunskih utakmica protiv najboljih ekipa, na otvaranju sezone i uostalom, danas je Zrinjski bolje plasiran na tabeli, bolje izgleda nego što je to bio slučaj prošle sezone. Mislim da je trener Jakirović uspio složiti jednu ekipu koja je spoj mladosti i iskustva. Zadnje dvije utakmice su ostvarili dobre rezultate, ali malo manje lijepo za oko su igrali, međutim tako koliko imaju vrlina imaju sigurno i mane koje ćemo mi pokušati da iskoristimo, dodao je Dudić.

Kapetani Nemanja Bilbija i Denis Zvonić itekako znaju što znači igrati derbi. Biti junak ili tragičar.

- Posljednja tri derbija smo igrali bez gledatelja, a nama navijači strašno puno znače. Vidjeli ste u susretu protiv Tuzla Cityja koliko su nam pomogli da u završnici dođemo do gola. Možda nisam u posljednje vrijeme na visini ako gledamo moju golgetersku formu ali najvažnije da sam stalno u gol prilici, da mi kao ekipa pobjeđujemo. Na nama je sve da uradimo kako bismo i u ovoj sljedećoj utakmici obradovali naše navijače.

I Denis Zvonić vjeruje kako će njegova momčad imati sutra više razloga za slavlje.

Derbi je poseban kao i svaki put. Imamo svoju računicu, želimo nastaviti pozitivan niz. Spremno dočekujemo ovaj derbi. Svako tko izađe sutra treba ostaviti zadnji atom snage kako bismo nastavili ovu pozitivnu seriju. Sigurno je da očekujemo dobro atmosferu jer napokon derbi igramo pred publikom koje nije bilo prošle sezone.

Utakmica Zrinjski - Velež se igra u srijedu s početkom u 17 sati, a glavni sudac je Haris Kaljanac iz Sarajeva. Njegovi pomoćnici bit će Goran Dujak i Enes Đozić. Uloga četvrtom je pripala Adisu Mulahasanoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close