Prva pobjeda u Ligi nacija

Dalić: Ovo je ono što Hrvatska treba i može

Posebne izbornikove pohvale zaradili su mladi obrambeni igrači, debitant Josip Šutalo, Martin Erlić i Josip Stanišić.
Sport / Nogomet | 11. 06. 2022. u 00:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je iznimno zadovoljan nakon pobjede nad Danskom u Kopenhagenu te ustvrdio da je ovakva izvedba, pogotovo u drugom poluvremenu, "ono što Hrvatska može, što Hrvatska treba".   

"Zamisao je bio da pokušamo parirati u prvom poluvremenu, sačuvati se, imati energiju. Nismo baš puno uspjeli u tome, ali sačuvali smo nulu. U drugom poluvremenu smo preokrenuli utakmicu. Zaista mislim da je bila sjajna utakmica hrvatske reprezentacije u drugom poluvremenu, protiv velikog protivnika i punog stadiona. Mislim da smo pokazali visoku kvalitetu. Ovo je ono što Hrvatska može, što Hrvatska treba. Mislim da smo na pravom putu", rekao je izbornik Dalić u izjavi za Novu TV.

Utakmicu je preokrenuo ulazak Luke Modrića i Matea Kovačića, ali i ostanak u igri Marcela Brozovića, koji je u planovima uoči utakmice trebao odigrati samo jedno poluvrijeme.

"Broz može, za njega nije to problem. Ako ima energije, a kaže da ima i vidjeli smo da ima, onda ga ne treba mijenjati. On je velik i važan igrač, pretrči po 12, 13 kilometara. Kad njih trojica (Brozović, Modrić, Kovačić) stanu u veznu liniju, onda to izgleda dosta drugačije."

Posebne izbornikove pohvale zaradili su mladi obrambeni igrači, debitant Josip Šutalo, Martin Erlić i Josip Stanišić. 

"Sve pohvale tim mladim dečkima koji su iskoristili svoju šansu, koji su se nametnuli i bez pardona odigrali s puno sigurnosti. Dva mlada stopera koja nikada nisu igrali zajedno. U drugom poluvremenu i  Stanišić. Trojica mladih igrača odigrali su na vrhunskom nivou. Tek počinju u hrvatskoj reprezentaciju, ali su se pokazali kao sjajni. Erlić, Šutalo i Stanišić donijeli su nam još jednu glavobolju, ali pozitivnu", rekao je Dalić uz osmjeh na licu.

No, pohvale nisu izostale ni za ostatak momčadi.

"Mogu samo pohvaliti sve dečke. Nakon Osijeka i 0-3, teške situacije, sjajno protiv Francuske, danas još bolje i još nas u ponedjeljak čeka Pariz."

Svjetski prvaci su u tri utakmice sakupili samo dva boda. Dalić je oprezan, ali i optimist.

"Francuska je jedna od najboljih, ako ne i najbolja svjetska momčad, sa širokim kadrom igrača. Mi smo u zamahu, jednoj energiji koja nas nosi. Moramo se malo odmoriti, regenerirati. S ovakvom energijom, s ovakvim zajedništvom, s ovakvom vjerom u sebe možemo puno napraviti."

Mladi stoper zagrebačkog Dinama Josip Šutalo bio je odličan u debiju za "Vatrene".

"Da sam zamišljao da bude ovako, nije moglo ispasti bolje. Odradli smo svih 90 minuta na maksimanom nivou. Nismo primili ni gol, što je odlično", rekao je Šutalo te nastavio:

"To je nešto što sanjaš cijeli život. Dobiješ priliku i pokušavaš ju iskoristiti. Sretan sam što smo pobijedili i sve je završilo na najbolji mogući način."

Sa stoperskim partnerom Martinom Erlićem igrao je tek prvi put, ali djelovali su prilično uigrano.

"Ovo nam je prva utakmica zajedno, mislim da smo se dosta dobro snašli. Nismo bili baš mirni u tom pasu pa smo se u prvom poluvremenu trkački potrošili, ali u drugom je izgledalo bolje."

Liga nacija: Mbappe spasio Francuze

Nogometaši Austrije i Francuske odigrali su utakmicu bez pobjednika u 3. kolu skupine 1 elitnog razreda UEFA Lige nacija, a dvoboj na Ernst Happel stadionu završio je 1-1.

Austrijanci su do vodećeg pogotka došli u 37. minuti, kad je sjevnula njihova polukontra nakon što je na sredini igrališta loptu izgubio Antoine Griezmann. Schlager je bio začetnik akcije, dodao do Arnautovića, a ovaj proslijedio do Laimera koji je ubacio za Weimana. Napadač Bristol Cityja je sa pet metara svladao Llorisa za 1-0.

Francuzi su imali više loptu u nogama, stvarali prilike, ali sve do 83. minute nisu uspjeli svladati Patricka Penza. Deschampov džoker s klupe na ovoj utakmici, Kylian Mbappe, bio je taj koji je uspio konačno poslati loptu u austrijsku mrežu, nakon što ga je idealno proigrao Nkunku.

Francuzi su nakon tri kola jedina reprezentacija u skupini koja je bez pobjede i sa dva boda je na začelju ljestvice iza Danske (6), Austrije i Hrvatske (4).

Francuzi će u ponedjeljak, 13. lipnja (20.45 sati), na Stade de Franceu ugostiti Hrvatsku, dok će u isto vrijeme Danska dočekati Austriju.

Kopirati
Drag cursor here to close