65. rođendan stadiona

Pod Bijelim Brijegom Velež 34, Zrinjski 31 godinu i broji dalje...

Od 1992. na stadionu svoje domaće utakmice igra HŠK Zrinjski, ponovno vrativši europski nogomet pod Bijeli Brijeg ove sezone.
Sport / Nogomet | 07. 09. 2023. u 11:35 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 7. rujna 1958. godine, utakmicom između Veleža i Željezničara svečano je otvoren Gradski stadion Pod Bijelim brijegom u Mostaru. 'Rođeni' su pred nekih 9000 domaćih navijača pobijedili Želju rezultatom 2:1, i to golovima Mujića i Zelenike.

Stadion je izgrađen u etapama, počevši od odabira lokacije 1947., prvim ograđivanjem terena i pozicioniranjem zapadne tribine 1950., da bi u ljeto 1956. stadion konačno počeo dobivati današnje obrise.

Osim javnim sredstvima i uz pomoć domaćih građevinskih tvrtki, stadion je izgrađen, između ostalog, i radnim akcijama Mostaraca, koji su time doprinijeli izgradnji objekta na kojem je FK Velež igrao sve do 1992., dakle nepunih 35 godina.

Foto: Arhiva / Navijači Veleža Pod Bijelim brijegom

U međuvremenu je stadion stalno dograđivan, a otvorenjem gornje zapadne tribine službeni kapacitet Gradskog stadiona Pod Bijelim Brijegom bio je 21.063 sjedeća mjesta, ali se u važnijim utakmicama, domaćim i europskim, znalo natiskati i preko 30.000 ljudi, s obzirom da je do kraja osamdesetih tek središnji dio donje zapadne tribine imao stolice.

Fk Velež je u svojoj povijesti pod Bijelim Brijegom slavio sa svojim navijačima dva osvajanja Kupa Jugoslavije, ali, iako je bio blizu sedamdesetih i osamdesetih godina, nikad nije uspio slaviti titulu prvaka, što mu nije pošlo za rukom sve do danas.

Foto: Bljesak.info / Mostar će ugostiti još tri europske utakmice

Od 1992. na stadionu svoje domaće utakmice igra HŠK Zrinjski, ponovno vrativši europski nogomet pod Bijeli Brijeg ove sezone.

Zbog strogih europskih normi stadion danas prima oko 8.000 ljudi, ali je stidljivo, nakon uređenja hibridnog travnjaka, najavljena rekonstrukcija stadiona, prije svega izgradnja nove istočne tribine.

Foto: Bljesak.info / Spektakularna proslava dvostruke krune Plemića

HŠK Zrinjski je uspio donijeti prvi naslov prvaka na ovaj stadion, bilo je to 2005. godine, a otada "Plemići" su na ovom zdanju sa svojim navijačima slavili ukupno osam tutula prvaka Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Pun stadion HŠK Zrinjski
Kopirati
Drag cursor here to close