Francuz sve bolji

Wembanyama uživa preuzeti odgovornost

Victor Wembanyama ovom se utakmicom upisao ponovno upisao u povijesne knjige NBA lige. Postao je prvi igrač u povijesti s minimalno 10 skokova te po pet asistencija, blokada i pogođenih trica.
Sport / Košarka | 01. 03. 2024. u 13:05 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

San Antonio Spursi sinoć su u svom Frost Bank Centru slavili protiv Oklahome City Thundera zahvaljujući odličnoj posljednjoj četvrtini. Bilo je 132:118 za momčad Gregga Popovicha, a najbolji pojedinac bio je prvi kandidat za nagradu Rookieja godine, Victor Wembanyama koji je ubacio 28 poena uz 13 skokova.

Pridružili su mu se i Vassell s isto toliko poena uz 9 asistencija, te Sochan koji je upisao double double učinak (21 poen i 10 skokova). Kod Thundera, Shai Gilgeous-Alexander ubacio je 31 koš, a pratili su ga Jalen Williams(26) i Chet Holmgren(23).

Očekivalo se da će ovo biti lagana utakmica za Thundere koji trenutno sjede na drugom mjestu Zapadne Konferencije, dok su Spursi fenjeraši s omjerom od 12 pobjeda i 48 poraza. No, Wembanyama je imao druge planove.

Sve su oči bile usmjerene na dvoboj dvojice najvećih kandidata za naslov Rookieja godine, Victora Wembanyame s jedne strane, odnosno Cheta Holmgrena s druge. I nisu razočarali. Svjedočili smo jednoj vrlo kvalitetnoj borbi dvaju novajlija u kojoj je pobjedu odnio Francuz. Prvi put ove sezone. Igrali su prije ovoga u dva navrata, oba puta je Oklahoma bila bolja.

Utakmica je bila izjednačena veći dio utakmice, nije bilo nekih prevelikih koš razlika. Sve do posljednjih šest minuta utakmice, kada Spursi kreiraju nedostižnu prednost. Posljednja dionica pripala je domaćinima uz rezultat 34:22.

Šlag na torti ovoj pobjedi bila je simultanka Wembanyame koji je najzaslužniji za ovih +12. Odigrao je cijelu zadnju četvrtinu, a u posljednje tri i pol minute pogodio je dvije vezane trice zbog kojih je Oklahoma kapitulirala.

Nakon ta dva fenomenalna pogotka, na drugoj strani je Francuz također pokazao tko je prvi kandidat za Rookieja, blokiravši šut Holmgrena na 1:50 do kraja bacivši nešto više od 18 tisuća navijača u delirij.

Victor Wembanyama ovom se utakmicom upisao ponovno upisao u povijesne knjige NBA lige. Postao je prvi igrač u povijesti s minimalno 10 skokova te po pet asistencija, blokada i pogođenih trica. Njegove konačne brojke bile su 28 poena uz tricu 5/7, te 13 skokova, 7 asistencija, 5 blokada te po dvije ukradene i izgubljene lopte.

Holmgren je isto zabilježio solidnu partiju. On je utakmicu završio na 23 poena uz 8/12 šut iz igre, a pridodao je i 7 skokova, 5 asistencija te jednu blokadu. Priliku za revanš centar Thundera imat će krajem sezone, u travnju kada će Spursi i Thunderi odigrati svoj posljednji međusobni susret u regularnoj sezoni.

Nakon utakmice Wembanyama je izjavio kako je veliki dio uspjeha stvar mentalne pripreme, nadovezujući se na izjavu legendarnog Kobea Bryanta, kako za pobjedu u utakmici trebaju veliki šutevi te da "..iako je u obrani 90 posto truda, napadački je dosta toga mentalno.“

Holmgren je pohvalio Spurse koji su odigrali odlično te izjavio da "još jedan podsjetnik da je ovo NBA i da niti jedna momčad nije tu bez razloga. Svaka ekipa može pobijediti bilo koga neovisno o trenutnom omjeru."

Gregg Popovich nahvalio je igre mladog Francuza, koji iako često osporavan ove sezone zbog limitirane minutaže koju mu je trener većim dijelom sezone davao, iz razloga da se pravilno razvija s obzirom na to da ima nekarakteristične fizičke konstitucije te je bilo potrebno da se adaptira i ojača kako bi izbjegao neke pogubne dugotrajne ozljede.

"Očito se ne plaši preuzeti odgovornost. Uzimat će šuteve i ne boji se, ne zamara se time hoće li promašiti i koje bi bile eventualne posljedice tog promašaja. Uživa preuzeti odgovornost".

Sljedeću utakmicu Spursi na domaćem terenu dočekuju Indiana Pacerse, dok će Oklahoma ići na teško gostovanje kod Phoenix Sunsa.

Kopirati
Drag cursor here to close