Francuz se polako potvrđuje

VIDEO I Victor Wembanyama sjajnom partijom ispisao povijest

Victor je četvrti igrač u povijesti San Antonio Spursa koji je imao 10 blokada u jednoj utakmici, a sad je nakon legendarnog Tima Duncana, prvi rookie Spursa koji je zabilježio minimalno 20 poena, 10 skokova i 5 blokada u utakmici.
Sport / Košarka | 13. 02. 2024. u 11:27 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

San Antonio Spursi sinoć su na gostovanju u Kanadi protiv Toronto Raptorsa slavili rezultatom 122:99. Najefikasniji kod domaćina bio je Gradey Dick s 18 poena, dok je za ekipu Gregga Popovicha najviše poena ubacio mladi rookie Victor Wembanyama - 27. Bila je to jednosmjerna utakmica u kojoj su Spursi na poluvremenu već imali zalihu od 17 razlike prednosti pa je drugo poluvrijeme bilo samo završavanje posla. Iz tog razloga niti jedan starter obje ekipe nije odigrao više od 30 minuta, no to nije bio razlog da spriječi mladog Wembanyamu da ispiše povijest.

Trenutno vodeći igrač u konkurenciji za nagradu rookieja godine, Victor Wembanyama upisao je triple double učinak, no ne onaj klasičan u koje podrazumijevamo poene, asistencije i skokove, već je mladi Francuz u sinoćnjoj utakmici imao čak 10 blokada. Tako je utakmicu završio s 27 koševa, 14 skokova, 10 blokada, a uz to pridodao i 5 asistencija kao i dvije ukradene lopte.

Tim je učinkom ovaj mladi Francuz, visok 2.24 m s rasponom ruku 2.40 m već s 20 godina ušao u povijesne knjige NBA košarke.

Oborio je brojne rekorde

Otkad se prate mjerenja i statistike, unazad pedeset godina, samo su tri rookieja ostvarila triple double s minimalno 10 blokada, a to su bili David Robinson, Ralph Sampson i Mark Eaton.

Također, gledajući cjelokupnu statistiku, ubrajajući i nimalo zanemarivih 5 asistencija, Wembanyama je postao peti igrač u NBA povijesti zadnjih 50 godina s minimalno 25 poena, po 10 blokada i skokova te pet asistencija. Prije njega, to je pošlo za rukom samo već umirovljenim igračima, i to svim koji već pripadaju u popularni Hall of Fame. To su bili Hakeem Olajuwon, Kareem Abdul-Jabbar, David Robinson i Ralph Sampson. S obzirom na to kako je Francuz krenuo svoj put u NBA, moglo bi se dogoditi da svjedočimo i njegovom ulasku u „Kuću Slavnih“ za nekih 15tak do 20 godina

Video: Victor Wembanyama

Victor je četvrti igrač u povijesti San Antonio Spursa koji je imao 10 blokova u jednoj utakmici, a sad je nakon legendarnog Tima Duncana, prvi rookie Spursa koji je zabilježio minimalno 20 poena, 10 skokova i 5 blokada u utakmici.

Ima nešto i u čemu sam drži rekord

Pored brojnih nabrojanih rekorda gdje se pridružio velikanima, postoji nešto što izdvaja Wembanyamu od svih njih. Bitno je pogledati minutažu koju je dobio, 28 minuta i 59 sekundi. Manje od 30 minuta.

Uzimajući u obzir tu činjenicu, Wembanyama je postao prvi igrač u povijesti NBA lige koji je imao 10 blokada i pet asistencija, a da je pritom igrao ispod 30 minuta. Za broj blokada u sinoćnjoj utakmici može najviše zahvaliti odličnoj trećoj četvrtini, gdje je upisao 6 zaustavljenih šuteva igrača Raptorsa prema svom košu. To je najviše blokada što je jedan igrač napravio u jednoj četvrtini ove sezone.

Sljedeću utakmicu na ovoj gostujućoj turneji Spursi će imati za tri dana, kada gostuju kod Dončićevog Dallasa, dok će se Toronto za ovaj poraz pokušati ispričati navijačima za također tri dana, kada im u goste dolazi Indiana predvođena donedavno njihovim igračem, Pascalom Siakamom.

Kopirati
Drag cursor here to close