Prvi igrač u povijesti koji je dostigao 40 000 poena

VIDEO I Jokić pokvario LeBronovu povijesnu utakmicu

U sinoćnjoj epskoj utakmici, LeBron James ne samo da je nadmašio, već je i premašio 40,000 poena u svojoj 21. godišnjoj NBA karijeri.
Sport / Košarka | 03. 03. 2024. u 11:37 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočili smo povijesnoj NBA večeri. LeBron je dostigao brojku od 40 000 poena u karijeri što nikome nije pošlo za rukom, no Jokić se pobrinuo da pokvari to slavlje. Phoenix je u intenzivnoj utakmici pored poraza od Houstona zaradio isključenje i ozljedu, a Portland je fenomenalnom zadnjom četvrtinom slavio preko produžetaka protiv Memphisa.

LeBrona u povijesnoj utakmici zaustavio Jokić

Denver Nuggetsi su na gostovanju kod Los Angeles Lakersa slavili rezultatom 124:114. Iznimno šuterski raspoložen Nikola Jokić je sa 35 koševa, 10 skokova i 7 asistencija pokvario svečani trenutak u karijeri LeBrona Jamesa koji je u ovoj utakmici došao do svojih 40 000 koševa, čime je postao jedini igrač u povijesti kojem je to pošlo za rukom. „King“ je ubacio 26 poena u porazu svoje momčadi uz šut 12/20.

U sinoćnjoj epskoj utakmici, LeBron James ne samo da je nadmašio, već je i premašio 40,000 poena u svojoj 21. godišnjoj NBA karijeri. Ovaj nevjerojatan podvig nije samo statistika, već svjetionik koji osvjetljava put kojim je LeBron prošao i put kojim će još ići, ostavljajući iza sebe trajan utjecaj na igru košarke.

Ovaj trenutak od 40,000 poena označava samo još jednu epizodu u epskoj sagi koja se odvija pred našim očima. No, ono što čini LeBrona posebnim nije samo brojka na njegovom statističkom kartonu, već je njegova sposobnost da inspirira i potiče generacije, kako na terenu, tako i izvan njega.

Počeli su Lakersi dobro, igrali su čak i bolje. Na poluvrijeme su otišli s vodstvom 66:58. No, sve se promijenilo u nastavku. Denver je sveukupno drugo poluvrijeme pobijedio rezultatom 66:48 i tako nanio treći poraz iz isto toliko utakmica ekipi Lakersa. Anthony Davis ubacio je samo 4 poena u drugom poluvremenu od kojeg se očekivalo puno više

Video: Lakers - Denver 

Kod Nuggetsa vrijedi istaknuti i odličnu partiju Jamala Murraya koji je upisao double double učinak(24 poena i 11 asistencija) te perfektnu utakmicu Michael Porter Juniora koji je bio nepogrešiv. Ubacio je 25 poena uz 10 skokova, a šut mu je bio savršenih 10/10, od čega 5/5 za tricu.

Nižu se kritike na račun Lakersa, osobito kada su u pitanju utakmice važnog karaktera, a većina ih je bila protiv Nuggetsa. NBA analitičar za ESPN Stephen A. Smith osvrnuo se na te loše partije ekipe iz Los Angelesa u utakmicama važnog značaja.

"Moram reći da sam zgrožen. Otvaranje sezone, prva utakmica u ligi, Lakersi gube od Denvera, večer kada je podignuta statua u čast Kobe Bryanta, opet gube od Nuggetsa i sada kada LeBron čini povijesni korak s postizanjem 40 000 koševa opet su poraženi. Čini se da Lakersi nisu u stanju pobijediti i shvatiti važnost pojedinih utakmica", bijesno je progovorio Smith.

Netsi ponovno bolji od Hawksa, Miami na Butlerov pogon slavio protiv Jazzera

Brooklyn Netsi vezali su drugu uzastopnu pobjedu protiv Atlanta Hawksa. Završeno je 114:102 za Netse, Junak današnje utakmice bio je Mikal Bridges koji je upisao 38 koševa uz šut 14/26. Bila je ovo treća od četiri međusobne Hawksa i Netsa da Bridges broji preko 30. Kod poraženih Bey je upisao 23 koša. Bogdan Bogdanović je za 35 minuta na parketu postigao 13 poena uz šut 4/13.

Napetija je sinoćnja utakmica bila nego ona dan prije, kada su Netsi pobijedili 27 razlike. Presudila je treća četvrtina. Na poluvrijeme se otišlo sa 60:62 u korist Hawksa, ali prvih 12 minuta drugog dijela otišao je debelo u korist domaćih(30:18). Mikal Bridges je u toj četvrtini ubacio 12 poena.

Hawksi su trenutno četvrtu utakmicu bez Trae Younga koji je njihova glavna violina i čini se da se ne snalaze najbolje. Imaju dvije pobjede uz isto toliko poraza. Sljedeću utakmicu igraju u Madison Square Gardenu protiv New York Knicksa, a Netsi će dočekati Memphis Grizzliese.

Miami Heat je u svom Kaseya Centeru upisao pobjedu protiv Utah Jazza. Bilo je 126:120 za igrače Erika Spoelstre, a najbolji je bio Butler s 37 poena, od čega 18 u trećoj četvrtini. Najbolja je ovo poenterska utakmica Butlera ove sezone. Kod gostiju Keyonte George ubacio je 31 koš.

Jazzeri godinama nemaju recept za pobjedu u Miamiju. Šestu godinu već ne znaju okus pobjede kada igraju na ovom parketu. Zanimljivo, osam vezanih pobjeda ima Miami, ali sve su utakmice bile u egalu. Najveća razlika s kojom su Spoelstrini momci slavili bila je osam koševa, u dva navrata.

Sunsi poraženi od Houstona, Portland preko produžetaka do pobjede

Phoenix Sunsi poraženi su na svom terenu od ekipe Houston Rocketsa 118:109. Najbolji u redovima pobjedničke ekipe bio je Green sa 34 poena i 9 skokova, a pridružili su mu se i VanVleet(24 poena i 11 asistencija) te turski centar Sengun(21 poen i 10 skokova). Kod Sunsa najraspoloženiji je bio Durant koji je postigao 30 koševa uz 9 skokova, Booker je imao 24, a O'Neale 20. Jusuf Nurkić upisao je 7 koševa uz 10 skokova, a pridodao je i pet asistencija.

Video: Phoenix - Houston 

Vraćali su se Sunsi, ali zaostatak iz prve četvrtine bio je prevelik. Uvodnih 12 minuta Houston je pobijedio sa čak 38:19. Nakon toga Durant i ekipa zaigrali su bolje, vraćali se, ali osim početnog vodstva 4:2 nisu osjetili slast upravljanja tempom utakmice. Morali su konstantno juriti zaostatak.

Došli su blizu, sredinom posljednje četvrtine bili su na samo -1 (99:98), ali Houston pravi seriju 5:0 i opet stvaraju komfornu prednost.

Bradley Beal isključen je sredinom treće četvrtine zbog fizičkog obračuna s Greenom kada mu je bespotrebno krenuo rukom prema licu, a da stvar bude još gora za Phoenix, Booker je na nešto manje od dvije minute do kraja utakmice bio prisiljen izaći iz igre zbog ozljede.

Portland slavio nakon produžetaka

Odličnu predstavu ponudile su nam i ekipe Portlanda i Memphisa. Slavio je Portland na gostovanju nakon produžetaka(107:100). Najzaslužniji za ovu pobjedu bio je mladi razigravač Blazersa Anfernee Simons koji je ubacio 30 poena, od čega 20 u drugom poluvremenu. Kod domaćih, Aldama i Williams Jr. brojali su po 21.

Činilo se da Memphis satkan od ozljeda važnih igrača može doći do pobjede. Igrali su odlično, na poluvrijeme su odnijeli prednost od 4 razlike(51:47). Drugo poluvrijeme otvaraju još bolje. Treću četvrtinu pobjeđuju s čak 27:14. Onda su se Blazersi probudili.

Slavili su u posljednjoj dionici rezultatom 34:17 i odveli utakmicu od produžetke. Stigli su zaostatak od 13 poena u posljednjih 9 minuta. Jabari Walker pogodio je dva ključna slobodna bacanja sekundu do kraja da odvede Blazerse u dodatnih pet minuta utakmice.

Produžeci su bili jednosmjerna ulica, uvjerljivih 12:5 za Portland. Sljedeću utakmicu Blazersi idu na gostovanje Minnesoti, a Memphis će igrati na gostujućem parketu protiv Brooklyna.

Kopirati
Drag cursor here to close