Slobodan Boban Janković

Sjećanje na tragični događaj

Za Crvenu Zvezdu je Slobodan Boban Janković debitirao 1980 godine, protiv Partizana, ubacio je četiri poena.
Sport / Košarka | 30. 04. 2019. u 07:59 Feđa IBRULJ | Bljesak.info
Slobodan Boban Janković - Ozljeda i medicinsko izvješće

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Crvenu Zvezdu je odigrao 326 utakmica u 12 sezona. Počeo je sa 17 godina, na nagovor Mileta Protića, Ranko Žeravica tada trener prvog tima je došao na jednu od juniorskih  utakmica kako bi se na licu mjesta uvjerio o kvalitetama jednog momka.

Momka koji je već narednog dana prekomandiran u seniore. Za Crvenu Zvezdu je Slobodan Boban Janković debitirao 1980 godine, protiv Partizana, ubacio je četiri poena. Bio je jedan od onih igrača koji se više oslanjao na svoj talent, znanje, nije bio veliki radnik. Kasnije će postati veliki igrač, pravi strijelac.

Nakon povratka iz vojske koju je odrađivao u Banja Luci, Boban sa Zvezdom igra i finala, tadašnjeg Kupa Koraća, odnosno play offa prvenstva Jugoslavije protiv Cibone. Ljubitelji košarke se sasvim sigurno sjećaju tih finalnih okršaja koji su se vodili dvije sezone zaredom.

Kasnije će Zvezda s Bobanom igrati još dva finala, ali će oba izgubiti od Partizana, kasnije Jugoplastike. Posljednju utakmicu za Zvezdu je odigrao protiv Partizana 1992. godine, a onda je otišao u Grčku, u Panionios kojeg je tada vodio veliki Vlada Đurović. Ovaj sjajni košarkaš je vrlo brzo stekao simpatije navijača grčke momčadi s kojom je stigao do polufinala play offa 1993. godine.

U 33. minutu i 27. sekundi meča protiv Panathinaikosa koji se igrao 28. travnja 1993. godine, Boban je burno reagirao nakon dosuđenog prekršaja u napadu. Ljutito je udario glavom u konstrukciju koša, nažalost onaj nezaštićeni dio.

Od tog trenutka više ništa nije bilo isto u životu ovog košarkaša. Slomljen je bio šesti pršljen, Boban je završio u komi, operacije nisu previše pomogle. Boban je do kraja života ostao prikovan za invalidska kolica.

Lipnja 2006. godine, 13 godina nakon tragedije, iz Grčke je stigla vijest kako je na otoku Rodosu od posljedica srčanog udara preminuo Slobodan Boban Janković. Imao je 43 godine.

Kopirati
Drag cursor here to close