Zbog navodnog klađenja protiv sebe

Porter bi mogao biti izbačen iz lige

"Imam ogroman raspon discipline koja mi je dostupna", rekao je Silver, dodavši kako je ovo nešto preko čega se ne može prijeći, naravno ako bude istinito.
Sport / Košarka | 12. 04. 2024. u 00:14 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jontay Porter, igrač Toronto Raptorsa i brat zvijezde Denver Nuggetsa Michaela Portera Jr., opet je tema ovih dana u košarkaškim krugovima. On je nedavno osumnjičen da se kladio protiv sebe, odnosno svojih margina na poene, skokove, asistencije i pogođene trice u dvije utakmice održane ove godine.

Povjerenik NBA lige, Adam Silver, prije neki dan se oglasio i rekao da, ako se ustanovi da je Porter kriv, moglo bi mu uslijediti trajno izbacivanje iz lige.

Posljedice bi mogle biti vrlo teške

"Imam ogroman raspon discipline koja mi je dostupna",  rekao je Silver, dodavši kako je ovo nešto preko čega se ne može prijeći, naravno ako bude istinito.

"To je kardinalna greška, nešto što je nedopustivo, a krajnja, ekstremna opcija, je da mu mogu trajno zabraniti igranje u ligi."

"To je razina ovlasti koju imam ovdje. Nema strože kazne od ove kada je u pitanju kockanje, osobito klađenje na utakmice naše lige. Posljedice bi mogle biti vrlo teške jer je upleten igrač", zaključio je povjerenik lige.

Kladio se protiv sebe

Već smo pisali o tome kako se Porter sumnjiči da je 26. siječnja i 20. ožujka namjestio utakmice kako bi preko kladioničarskih stranica zaradio novce na samom sebi. Tih su dana najveće svote novca uzete na oklade igrača Raptorsa, a kombiniralo se u svakoj opciji.

Igralo se manje postignutih poena u odnosu na postavljenu marginu, isto tako i skokova, a čak i da neće dostići određeni broj trica koje je postavila kladionica DraftKings.

Sumnjivo u svemu tome bilo je to da Porter skoro nije igrao te dvije utakmice. Na jednoj se nakon par minuta igre požalio na ponovljenu bol u oku, s obzirom na to da je neko vrijeme prije zaradio ozljedu u tom području, dok je drugi put utakmicu napustio jako brzo, žaleći se na prehladu.

Moglo bi doći do revizije

Silver je naglasio kako su se kladionice previše infiltrirale u klubove te da postoji mogućnost revizije njihove suradnje u budućnosti.

"Na kraju dana, ne postoji ništa važnije od integriteta natjecanja", počeo je Silver pa nastavio:

"Zbog toga, svako pitanje oko toga je od velike brige za mene i sve povjerenike, sve ljude koji su u poziciji očuvati i zaštititi ovu igru. Mislim kako će ovi nesretni primjeri dolaziti pa ćemo možda morati prilagoditi svoja pravila i naše partnerske tvrtke za igre na sreću i one koje nisu naši partneri, možda će također morati prilagoditi svoje ponašanje."

Nije ovo prvi ovakav slučaj koji se dogodio u NBA ligi. Jedan od brojnih je također onaj bivšeg suca Tima Donaghyja 2007. godine.

On je optužen da se kladio na utakmice koje je sudio i svojim prisustvom na parketu, sudačkim odlukama pogodovao ekipi na koju je plasirao okladu putem kockarskih stranica. Neki izvori su navodili kako je utvrđeno da je nekadašnji sudac za to razdoblje profitirao više od 30 tisuća američkih dolara preko klađenja.

Kopirati
Drag cursor here to close