Hrvati bez SP-a, ali i OI?

Poljska pobijedila Italiju, Hrvatska u teškoj situaciji

Hrvatska mora do kraja sve pobijediti, ali joj se i trebaju ''poklopiti'' ostali rezultati. Ukoliko se to ne dogodi, Hrvati će ostati bez SP-a, ali i Olimpijskih igara 2020.
Sport / Košarka | 03. 12. 2018. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjem susretu 10. kola skupine J kvalifikacija za svjetsko košarkaško prvenstvo Poljska je u Gdanjsku pobijedila Italiju 94-78 i tim rezultatom još više udaljila hrvatsku reprezentaciju od SP-a 2019. u Kini.

Nakon što je izgubila u Vilniusu od Litve 62-79, a Poljska pobijedila Italiju, hrvatska vrsta našla se u iznimno teškoj situaciji. Hrvatska više ne odlučuje sama o svojoj sudbini, već će ovisiti i o drugim rezultatima u zadnja dva kola.

Foto: FIBA / Hrvatska košarkaška reprezentacija

Poljska je iskoristila priliku koja joj se ponudila i uvjerljivom pobjedom protiv Italije odškrinula je vrata prolaza na svjetsko prvenstvo na kojem je nastupila samo jednom, davne 1967. u Urugvaju, javlja Hina.

Poljsku su do pobjede predvodili Maciej Lampe sa 22 koša i osam skokova, Mateusz Ponitka sa 18 koševa, te Michal Sokolowski sa 15 koševa, dok su u talijanskim redovima najefikasniji bili Pietro Aradori i Awudu Abass sa po 13 koševa.

Video: Sažetak utakmice Poljska - Italija

U ranije odigranom susretu hrvatska reprezentacije je u Vilniusu izgubila od Litve 62-79.

Hrvatska je u četvrtak uz dosta muke u Osijeku pobijedila Mađarsku i nadala se kako bi se pobjedom u Litvi posve vratila u igru za plasman na svjetsko prvenstvo. Momčad Dražena Anzulovića je u Vilniusu doživjela težak poraz i ponovno se udaljila od Kine.

Foto: FIBA / Litva - Hrvatska (Martin Junaković)

Litva je otvorila utakmicu serijom 6-0, no Hrvatska je uzvratila sa šest koševa u nizu izjednačivši na 6-6. Uslijedila je nova serija domaćina koji su pobjegli na 13-6, a zatim su kod rezultata 13-9 napravili 10-0 za velikih 23-9. Na koncu prve četvrtine Litva je imala čak 15 koševa razlike (26-11).

Domaćin se u drugoj dionici malo opustio što su hrvatski košarkaši iskoristili smanjivši zaostatak na četiri koša minusa (43-39), a na otvaranju treće četvrtine Hrvatska je izjednačila na 43-43. Nažalost, uslijedilo je katastrofalan nastavak i Litva je do kraja dionice pobjegla na + 18 (67-49). Posljednja četvrtina bila je tek odrađivanje posla, domaćin je na koncu slavio s velikih 79-62.

Foto: FIBA / Litva - Hrvatska (Domagoj Bošnjak)

Domaćine su do devete pobjede u deset kola predvodili Renaldas Seibutis sa 15 koševa i pet skokova, Martynas Echodas sa 12 koševa i 10 skokova, te Rokas Giedraitis sa 10 koševa. U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Miro Bilan sa 12 koševa i tri skoka, Tomislav Zubčić sa 11 koševa i pet skokova, te Jakov Pustapić sa 10 koševa i šest skokova.

Video: Sažetak utakmice Litva - Hrvatska

Poljska sada ima dvije pobjede više od Hrvatske i u zadnja dva kola Poljaci bi morali izgubiti obje utakmice. Prvu na gostovanju u Hrvatskoj 22. veljače i to s najmanje šest koševa razlike kako bi odabranici izbornika Dražena Anzulovića bili bolji u međusobnom skoru jer su prvu utakmicu izgubili sa 74-79. Poljaci bi potom u zadnjem kolu morali izgubit kod kuće od otpisane Nizozemske. Ukoliko se to ne dogodi, hrvatski košarkaši će propustiti svjetsko prvenstvo u Kini, ali i olimpijske igre u Tokiju 2020, javlja Hina.

Foto: FIBA / Dražen Anzulović

Litva je i prije desetog kola osigurala plasman na svjetsko prvenstvo i sa skorom 9-1 uvjerljivo vodi na ljestvici. Italija je druga sa 7-3 i korak je do vize za SP, a za treću poziciju borit će se ostatak društva u skupini.

Za sada su u najboljoj poziciji Poljaci koji imaju skor 6-4, Mađarska je na 5-5, Hrvatska je trenutačno na 4-6, a Nizozemska je posljednja s 3-7.

Plasman na SP će izboriti tri momčadi.

Kopirati
Drag cursor here to close