Kako se Njemačka zahvalila Dirku

Nowitzki: Znate koliko mi je bilo važno igrati za reprezentaciju

"Ovo je velika čast. Uvijek sam volio igrati za reprezentaciju i uvijek sam davao sve od sebe." rekao je Nowitzki.
Sport / Košarka | 02. 09. 2022. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eurobasket 2001. godine. Domaćin je bila Turska, selekcije iz dvije skupine, C i D su bile zajedno u jednom hotelu. Bilo je i novinara
pa nije bilo teško da za vrijeme boravka u holu naletite na neku veliku zvijezdu iz selekcija kao što su Srbija, Italija, Hrvatska, Grčka, Njemačka.

U tom trenutku Dirk nije bio ono što će postati kasnije. Bio je ono, igrač od kojeg se puno očekuje, sa dvije sezone određene u Mavsima. Njemačka je još uvijek živjela na staroj slavi igrača poput Okulaje, Femerling, Tomića, Pešića...

Međutim, već na tom turniru se Dirk vrlo brzo prometnuo u veliku facu, igrača koji trpa, asistira, skače. Do tada je nekako jedina ozbiljna poveznica njemačke košarke i NBA lige bio ustvari Detlef Schrempf koji više nije igrao za repku, nego što jeste. Imao je staža u Dallasu, Indiani, Seattlu. Dobrog staža.

Međutim, Nowiztki je će vremenom izrasti u jednog od najboljih europskih košarkaša ikada u NBA ligi. Igrač do kraja vjeran Dallasu i Marku Cubanu. I reprezentaciji koliko god je imao vremena i prilike. Nije bilo glupih opravdanja. Nije bio takav. Zato je zaslužio sve počasti, u Dallasu koji je sa Dirkom prošao put od dna do vrha, u reprezentaciji koja je postala respektabilna na košarkaškoj karti.

On je postao prvi njemački košarkaš kojem je nacionalni savez umirovio dres, a sada je tu čast dobio na dva kontinenta jer je njegov dres Dallas Mavericksa s brojem 41 umirovljen od siječnja ove godine. Nowitzki je od 1997. do 2015. odigrao 153 utakmice za njemačku reprezentaciju i vodio je do bronce na Svjetskom prvenstvu 2002. i srebra na Eurobasketu 2005. te nastupa na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, koji izdvaja kao najponosniji trenutak karijere uz osvajanje NBA naslova s Dallasom 2011. Bio je najbolji strijelac na tri Eurobasketa.

"Za mene je ovo bilo nevjerojatno putovanje s vama, mnogi od vas su putovali na velika natjecanja i podržavali nas, želim vam zahvaliti. Ovo je velika čast. Uvijek sam volio igrati za reprezentaciju i uvijek sam davao sve od sebe. Ovdje je gotovo cijela momčad iz 2002. To je važno i zahvaljujem im što su me uvijek prihvatali takvog kakav jesam. Poštujem njih i sve svoje bivše suigrače. Bez njih ništa ne bi bilo moguće. Znali ste koliko mi je važno igrati za reprezentaciju, predstavljati, svoju zemlju" rekao je Dirk na ceremoniji prije početka utakmice Njemačka - Francuska.

Ispunjena dvorana u Kölnu je najmanje što su navijači, ljubitelji košarke mogli napraviti za " Plavog anđela".

"On je inspiracija za sve nas. Imam ogromno poštovanje prema njemu - ne samo zbog onoga što je učinio na terenu, već i zbog toga tko je on kao čovjek, reći će Rudy Gobert.

Kopirati
Drag cursor here to close