Zvonimir Ivšić

Momak iz Viteza: 'Veliki Z' bacio Amerikance u trans

Zvonimir Ivišić, dvadesetogodišnji hrvatski košarkaš rodom iz Viteza, glavna je tema u SAD-u. Nakon pola godine čekanja nastupio je za sveučilišnu momčad Kentucky Wildcats i odmah oduševio...
Sport / Košarka | 21. 01. 2024. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SportKlub / Zvonmir Ivšić - 'Big Z'

'Veliki Z' je za samo 16 minuta na parketu postigao 13 poena, a tome je pridodao pet skokova, tri blokade, dvije asistencije i dvije ukradene lopte.

Nakon što se dvaput povlačio sa Drafta kojeg je prijavio, Ivišić je posljednju priliku odlučio iskoristiti kaljenjem u NCAA ligi, iako je mogao birati bilo koji klub iz ABA lige.

Posljednja momčad u kojoj je igrao bio je crnogorski SC Derby u kojeg je 2020. došao iz Šibenke, a u momčadi Wildcatsa dosad nije mogao nastupiti zbog raznih administrativnih procedura koje su to sprječavale, pišu hrvatski mediji.

Zbog svoje visine od 219 centimetara mnogi su iznenađeni njegovim fantastičnim vanjskim šutom (3 zabijene trice iz 4 pokušaja), a radijski komentator Wildcatsa usporedio ga je sa Wembanyamom.

"Mislio sam da će igrati samo nekoliko minuta da dobije osjećaj i možda zabije koš pa se svi dobro osjećaju, a umjesto toga, ušao je i pretvorio se u Victora Wembanyamu", rekao je dugogodišnji radijski komentator Kentuckyjevih utakmica Tom Leach.

Iako se o njemu nije previše pričalo u kontekstu sljedećeg NBA Drafta, sada se ta priča lagano počela kotrljati, a nastavi li sa ovakvim igrama očekivanja će postajati sve veća. Već su mu i nadjenuli nadimak 'Big Z'. 

Video: MBB: Big Z Debut

Iz Šibenika u Podgoricu

Zvonimir je s bratom blizancem Tomislavom sredinom 2020. godine prešao iz redova Šibenke u crnogorski SC Derby (Studentski centar Podgorica) a prošle je sezone u 33 utakmice imao prosjek od 7,1 poena, 5,2 skoka i 1,3 blokade za samo 14,5 minuta po utakmici.

"Bilo je mnogo skeptika. Mnogi su smatrali da smo napravili grešku kada smo se iz Šibenika preselili u Podgoricu, smatrali su da je bolje da smo izabrali neki klub zvučnijeg imena, ali se ispostavilo da smo napravili pravi potez. Imali smo i imamo idealne uvjete za rad, napredujemo iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, a obojica sanjamo NBA ligu”, kazao je Zvonimir Ivišić ranije za Sport Klub.

Po završetku sezone briljirao je i na EuroBasketu za igrače do 20 godina s prosjekom od 11,4 poena, 5,3 skokova i 3,4 blokade u samo 19,4 minute.

Sada igra u ekipi koja drži rekord po broju odabira na NBA draftu (128), a tri Wildcatsa su odabrana kao prvi izbor među kojima su čak dva centra - Anthony Davis i Karl Anthony Towns - obojica trenirali kod Caliparija koji slovi za jednog od najboljih sveučilišnih trenera u Americi, a na klupi Kentuckyja sjedi već 13 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close