Reagirao i vlasnik Netsa

Kyrie Irving opet izazvao skandal

Irving je u četvrtak tvitovao link do stranice na kojoj korisnici mogu iznajmiti ili kupiti dokumentarni film. Također je podijelio snimku ekrana stranice na Instagramu.
Sport / Košarka | 29. 10. 2022. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kyrie Irving je definitivno jedan od najčudnijih likova koje smo posljednjih godina gledali na NBA parketima. Njegove izjave, potezi koje je povlačio van parketa mnoge su ostavljali u dilemi. Zbog čega ili zašto? I malo je bilo pravih odgovora. Kao što neće biti ni sada, nakon posljednjeg skandala kojeg je napravio igrač Brooklyn Netsa.

Irving je sada imao novi ispad na društvenim mrežama, gdje je odlučio promovirati antisemitski film u kojem se zastupaju kontroverzne tvrdnje, između ostalog i ona da su Židovi odgovorni za ropstvo i "feminiziranje" crnih muškaraca te da njihovi visoki dostojanstvenici "štuju Sotonu, odnosno Lucifera".

Irving je film "Hebrews to Negroes: Wake Up Black America" redatelja Ronalda Daltona Jr. preporučio na Twitteru, nakon čega se oglasio Tsai i poručio da je razočaran.

"Razočaran sam što izgleda da Kyrie podržava film zasnovan na knjizi punoj antisemitskih dezinformacija. Htio bih sjesti s njime i pobrinuti se da shvati da nam ovo svima radi štetu. Netko tko je vjernik ne bi smio promicati mržnju temeljenu na rasi, etničkoj pripadnosti ili vjeri“, objavio je vlasnik Brooklyn Netsa Joe Tsai te dodao da su "ove stvari veće od košarke".

Pomenuti dokumentarac režirao je Ronald Dalton Junior, a obavljen je još 2018. godine. Dalton je također objavio knjigu s istim naslovom. Irving je u četvrtak tvitovao link do stranice na kojoj korisnici mogu iznajmiti ili kupiti dokumentarni film. Također je podijelio snimku ekrana stranice na Instagramu.

U spornom filmu koji je nastao po istoimenoj knjizi šire se razne teze koje vrijeđaju Židove, od toga da su skrivali pravu istinu o trgovini robljem, da su židovske knjige izvorište zapadnjačkog rasizma te da je u Talmudu "stvorena baza za crnački rasizam puno prije nastanka Ku Klux Klana“.

U međuvremenu su reagirali i Brooklyn Netsi, koji su za Nets Daily komentirali da "nemaju toleranciju ni za kakav oblik govora mržnje" te da u ovakvim situacijama prvi potez mora biti „otvoren, iskren dijalog“. Irving se još uvijek nije oglasio o svojoj objavi. Na njegovom Twitteru i dalje stoji poveznica na kontroverzni film.

Irving je propustio veći broj utakmica prošle sezone za svoj klub jer je odbio da se cijepi protiv koronavirusa. Jedno vrijeme nije putovao sa suigračima na gostovanja, ali se situacija nakon dva mjeseca promijenila. Još ranije je Irving bio široko kritiziran zbog dijeljenja videa o teoriji zavjere od strane voditelja InfoWarsa Alexa Jonesa, koji je godinama lažno tvrdio da je pucnjava u Sandy Hooku 2012. u kojoj je ubijeno 26 djece i odraslih bila prevara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close