NBA

Irving pozvao na bojkot nastavka sezone u znak prosvjeda protiv rasizma

'Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam sustavnog rasizma i spreman sam se odreći svega što imam za društvene reforme', citiran je Irving na internetskoj stranici theathletic.com.
Sport / Košarka | 13. 06. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zvijezda Brooklyn Netsa Kyrie Irving se prema navodima više američkih medija usprotivio predloženom planu nastavka NBA sezone te je na video konferenciji na kojoj je sudjelovalo više od 80 košarkaša čak predložio bojkot ostatka sezone u znak prosvjeda protiv rasizma.

Na video konferenciji igrača nije sudjelovala najveća košarkaška zvijezda današnjice LeBron James, pa je u njegovu odsustvu glavnu riječ, izgleda, preuzeo njegov bivši suigrač iz Cleveland Cavaliersa Irving s kojim je 2016. godine osvojio naslov NBA prvaka.

'Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam sustavnog rasizma i spreman sam se odreći svega što imam za društvene reforme', citiran je Irving na internetskoj stranici theathletic.com.

Reporter stranice yahoo.com ipak je napisao kako je Irving dodao da će podržati igrače ukoliko ipak odluče nastaviti sezonu prema planu vodstva lige prema kojemu će se 22 momčadi okupiti u Disney Worldu i na jednom mjestu odigrati ostatak ligaškog dijela sezone i čitavo doigravanje.

Video konferencija igrača trajala je oko dva sata, no glavna tema nisu bili uvjeti koje će igrače dočekati u Orlandu već poziv na reforme u društvu.

'Iako su igrači apsolutno zabrinuti zbog COVID-a i tema o njihovoj zaštiti je bila vitalni dio razgovora, glavna je tema bila rasna nejednakost', objavio je Turner Sports, dok je cijenjeni ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski citirao neimenovanog, ali 'vrlo cijenjenog' igrača koji mu je kazao:

'Kada jednom počnemo igrati košarku, glavna tema vijesti više neće biti sustavni rasizam nego što je tko učinio u utakmici protekle večeri. Ključni je trenutak da možemo našu igru stopiti s utjecajem na ono što se događa u našoj zajednici. Pitamo se međusobno: 'Gdje i kako možemo napraviti najveću promjenu?' Važan dio rasprave je bilo i mentalno zdravlje igrača i kako se nositi sa svime time'.

Prema Bleacher Reportu, mnogi igrači ne žele nastaviti sezonu na jednom mjestu jer 'žele veću slobodu kretanja'.

Prema planu kojega je prošloga tjedna usvojilo vodstvo lige, NBA sezona bi se trebala nastaviti 31. srpnja u Orlandu. Doigravanje bi počelo u istom gradu 17. kolovoza, veliki finale bi trebao početi 30. rujna i trajati najkasnije do 12. listopada. Klubovi bi prije nastavka sezone prekinute 11. ožujka zbog izbijanja pandemije koronavirusa trebali održati i trening-kampove također na Floridi od 9. do 29. srpnja.

Tijekom stanke u NBA ligi 25. svibnja u Minneapolisu je smrtno stradao tamnoputi Amerikanac George Floyd kao žrtva policijske brutalnosti što je za posljedicu imalo velike prosvjede protiv rasne nejednakosti diljem SAD-a koji su se proširili i na ostatak svijeta i osnivanje pokreta 'Crni životi vrijede'.

Kopirati
Drag cursor here to close