Pregled

Košarkaška godina iza nas: jedna od najuspješnijih u povijesti

Zanimljivo i da su bh. košarkašice imale veliki broj skokova (271) te bile druge u ovoj statističkoj kategoriji u kvalifikacijama.
Sport / Košarka | 21. 12. 2021. u 12:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina na izmaku jedna je od najuspješnijih za bosanskohercegovačku košarku u posljednjih nekoliko desetljeća.

Tu konstataciju potkrepljuju rezultati obje seniorske reprezentacije BiH, ali i izvrsna organizacija skupa košarkaške elite u glavnom gradu BiH. Ako se uzmu u obzir okolnosti u kojima je sve to realizirano, dok je plašt pandemije prekrivao planetu, onda postaje jasno koju težinu imaju spomenuta ostvarenja.

256 skokova u šest mečeva

Muška košarkaška reprezentacija BiH osigurala je plasman na Eurobasketu 2022. još u studenom prethodne godine, da bi odličan nastup u kvalifikacijama okončala sa još dvije pobjede u februaru 2021. protiv Grčke (84:69) i Bugarske (80:61) u latvijskoj Rigi.

Svakako je zanimljiv podatak da su "Zmajevi" bili i najuspješnija reprezentacija u kvalifikacijama za EP po broju skokova. Ubilježili su 256 skokova u šest mečeva, tri više od Španije, koja je na drugom mjestu u ovoj kategoriji.

Također u veljači, u "balonu" upriličenom u ruskom Orenburgu, ženska košarkaška reprezentacija BiH osigurala je plasman na Europsko prvenstvo pobjedom nad Švicarskom (67:62). U posljednjem kolu "Zmajice" su zatim deklasirale Estoniju (78:52).

Zanimljivo i da su bh. košarkašice imale veliki broj skokova (271) te bile druge u ovoj statističkoj kategoriji u kvalifikacijama.

Povijesni podvig

U lipnju je ekipa Gorana Loje ostvarila povijesni podvig. Nastup na Eurobasketu, prvi nakon više od 20 godina za žensku reprezentaciju BiH, "Zmajice" su otvorile pobjedama u grupnoj fazi nad Belgijom (70:55) i Turskom (64:54).

Poraz od Slovenije (81:91) nije omeo bh. igračice da uđu u među najbolje timove Starog kontinenta, trijumfom nad Hrvatskom (80:69) plasirale su se u četvrtfinale EP-a. Jedan od domaćina i favorita natjecanja Francuska zatim je svladala bh. reprezentaciju (80:69), da bi "Zmajice" uvjerljivom pobjedom nad Švedskom (82:63) osvojile senzacionalno peto mjesto Eurobasketa i izborile nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Australiji.

Naša reprezentativka Jonquel Jones izabrana je u idealnu petorku Europskog prvenstva, a bila je prvi strijelac (prosječno 24,3 poena po meču) i prva skakačica (16,8) na EP. Nikolina Babić je postigla najviše trojki (15), uz najbolji postotak (57,7) u odnosu na sve ostale košarkašice na Prvenstvu.

Kvalifikacije za Eurobasket

U listopadu je u Sarajevu organizirana Generalna skupština FIBA Europe. Eminentnom skupu je prisustvovala krema kontinentalne i svjetske košarke poput predsjednika FIBA-e Hamane Nianga, zatim glavnog tajnika Međunarodne košarkaške federacije Andreasa Zagklisa, prvog čovjeka FIBA Europe Turgaya Demirela, izvršnog direktora FIBA Europe Kamila Novaka, članova Odbora FIBA, kao i čelnika nacionalnih saveza.

Svi su pohvalili izvrsnu organizaciju Generalne skupštine u glavnom gradu naše zemlje, nisu se štedjeli komplimenti na račun KSBiH, navode iz Saveza.

Zimski mjeseci donose nove radosti za ljubitelje košarke u BiH. Sa sjajnim partijama ženska reprezentacija BiH nastavila je u studenom, pobjedama nad Belgijom (87:81) i Sjevernom Makedonijom (80:64) otvorila kvalifikacije za Eurobasket 2023 u Sloveniji i Izraelu.

Uspješna je bila i muška reprezentacija istog mjeseca. Izabranici Vedrana Bosnića u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo savladali su Češku Republiku (97:90), a zatim i Bugarsku (85:75), te 2021. godinu zaključili bez poraza.

Gust raspored

Spomenuti uspjesi nisu prošli nezapaženo. Olimpijski komitet BiH proglasio je žensku košarkašku reprezentaciju najboljom državnom reprezentacijom u ovoj godini, dok je dodijelio i dva priznanja za Jonquel Jones (Ambasador sporta i najbolja sportašica u seniorskoj konkurenciji).

U tradicionalnom izboru Nezavisnih novina i BHRT, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine proglašena je najboljom ekipom, Jonquel Jones najboljom sportašicom, a Goran Lojo najboljim trenerom.

''Iza nas je veoma zahtjevnih i iscrpljujućih 12 mjeseci, ali sav naporni rad se itekako isplatio. Naravno da smo sretni i zadovoljni, ali također i uvelike fokusirani na zadatke u narednoj godini. Prije svega, u planu su kontrolni treninzi i okupljanja mladih selekcija. Njihova natjecanja na međunarodnom nivou su prošle godine otkazana zbog pandemije, ali u 2022. planiran je veoma gust raspored utakmica i europskih prvenstava za sve starosne kategorije. Svakako ćemo se potruditi da im osiguramo najbolje uvjete. U kolovozu ćemo biti i domaćini Europskog prvenstva B divizije za djevojčice do 16 godina'', istakao je glavni tajnik KSBiH Amer Čolan.

Što nas čeka

Najavio je i nadmetanja koja očekuju seniorske reprezentacije.

''Već u veljači žensku reprezentaciju BiH u japanskoj Osaki čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, istog mjeseca muška selekcija igra dvomeč s Litvom. Zatim u lipnju naši najbolji košarkaši igraju dvije utakmice u kvalifikacijama za SP, vjerojatno i u kolovozu, jer očekujemo plasman u drugi krug kvalifikacija, a u rujnu Zmajevi nastupaju i na Eurobasketu. To nije sve, jer i u ‘prozoru’ u studenom slijede mečevi kvalifikacija, i to za obje reprezentacije. Nadamo se podršci države i sponzora kako bismo nastavili stazom radosti i uspjeha. Svim građanima Bosne i Hercegovine poželio bih sretnu 2022. godinu, da se zajedno radujemo novim pobjedama. Idemo dalje'', poručio je Čolan.

Kopirati
Drag cursor here to close